De voordeur van Skripals huis.
De voordeur van Skripals huis. © REUTERS

Dubbelspion en dochter mogelijk al vergiftigd door zenuwgas op voordeur van Skripals woning

De dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden waarschijnlijk vergiftigd door een zenuwgas dat op de voordeur van Skripals huis in het Britse Salisbury was aangebracht. Dat vermoeden experts die de aanslag onderzoeken.

De twee Russen werden op 4 maart half bewusteloos op een bankje bij een winkelcentrum in het stadje aangetroffen. Britse experts concludeerden later dat zij met 'novitsjok' zijn vergiftigd, een zenuwgas van Russische makelij.

'Wij geloven dat de Skripals voor het eerst in contact kwamen met het zenuwgas dat was aangebracht op de voordeur', aldus Dean Haydon, nationale coördinator antiterreurbeleid. 'Onderzoekers hebben de hoogste concentratie tot nu toe ontdekt op de voordeur', aldus Scotland Yard in een verklaring.

Al eerder vermoedde de politie dat het huis van Skripal de bron van de vergiftiging was, omdat de Britse agent die ook een (lichtere) vergiftiging opliep, vooral in het huis was geweest. 

De voormalige dubbelspion en zijn dochter zijn nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens een arts die ze behandelt, worden ze in kunstmatige coma gehouden. Hierdoor is communicatie met ze niet mogelijk. Hun kans op herstel is volgens artsen en chemische wapendeskundigen klein. Een Russische wetenschapper die ooit per ongeluk besmet raakte met novitsjok, overleed binnen vier jaar.

Volgens een Britse rechter hebben ze zeer waarschijnlijk permanente hersenschade opgelopen. Een rechtbank heeft vorige week toestemming gegeven dat hun bloed wordt onderzocht zodat chemische wapeninspecteurs van het OPCW kunnen bevestigen dat inderdaad novitsjok is gebruikt. 

Bewijs

'De prognose is echt niet goed', zegt een nicht in een gesprek met de BBC. 'Ik heb misschien één procent hoop', aldus Viktoria Skripal. 'Wat ze ook is toegediend, heeft ze een heel kleine kans op overleving gegeven. Ze zullen voor de rest van hun leven invalide zijn.' De moeder van Skripal heeft nog altijd niets over het incident te horen gekregen. 'De eerste prioriteit was om oma te beschermen zodat ze er niets van zou horen', zegt de nicht.

Groot-Brittannië en een reeks andere landen hebben Russische diplomaten uitgewezen wegens de kwestie, maar Rusland houdt vol dat het niets met de zaak te maken heeft. In de afgelopen dagen hebben in totaal 27 landen meer dan 115 Russische diplomaten uitgezet als reactie op de aanslag. De Navo heeft de Russische missie sterk verkleind, van dertig naar twintig stafleden.

Moskou draaide woensdag de zaak om in de hoogoplopende ruzie met Londen. Het wil nu dat de Britten bewijzen dat zij niet achter de aanslag zaten. 'Een analyse van de situatie heeft ertoe geleid dat wij denken dat de Britse inlichtingendiensten mogelijk betrokken waren', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse zaken in een verklaring. 'Als overtuigend bewijs van het tegendeel niet aan ons wordt geleverd, dan zullen wij in overweging nemen dat het hier gaat om een aanslag op onze burgers.' Moskou dreigt in dat geval met tegenmaatregelen.

Een Russisch comité dat onderzoek doet naar de vergiftiging, heeft Groot-Brittannië inmiddels om informatie gevraagd dat de Skripals zijn aangevallen met zenuwgas. Het comité vraagt 'de Britse collega's om een aantal procedures te doorlopen die de omstandigheden van de misdaad moeten vaststellen, en om kopieën van de gegevens van het gerechtelijk onderzoek te leveren'. Ook de resultaten van het medisch onderzoek zouden de Britten moeten delen.