Leiders van de Europese Unie en voormalig premier van Turkije, Ahmet Davutoglu (midden), tijdens een bijeenkomst over de EU-Turkije-relaties, afgelopen november.
Leiders van de Europese Unie en voormalig premier van Turkije, Ahmet Davutoglu (midden), tijdens een bijeenkomst over de EU-Turkije-relaties, afgelopen november. © AFP

Deense regeringspartij: EU moet onderhandelingen met Turkije stopzetten

De Europese Unie moet de onderhandelingen met Turkije over toetreding stopzetten vanwege 'ondemocratische initiatieven'. Dat vindt de Deense regeringspartij Venstre. De Denen vallen onder meer over de flirt die Erdogan maakt met het herinvoeren van de doodstraf.

'De rode lijn is overschreven voor wat een minimum voor een EU-kandidaat-lid zou moeten zijn', zei buitenlandwoordvoerder voor de Liberale Partij, Michael Aastrup Jensen, tegen persbureau Reuters.

'Het zou niet moeten leiden tot een pauze in de onderhandelingen, maar tot een regelrechte stop en een verwijdering van de lijst met kandidaat-lidstaten', zei Jensen.

Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd.

'Diplomatieke fictie'

De Oostenrijkse Bondskanselier Christian Kern zei afgelopen zondag dat de EU de 'diplomatieke fictie' met Turkije moet stoppen en 'een nieuwe weg moet inslaan'.

Turkije reageerde woedend en interpreteerde de opmerking als extreem-rechtse retoriek.

President van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei eerder dat Turkije in zijn huidige staat geen lid kan worden, maar verwierp de uitspraak van Kern.