De race naar het Élysée - Actiegroep Femen ontbloot borsten tegen Le Pen

Wie gaat er winnen? De radicaal-rechtse Le Pen of nieuwkomer Emmanuel Macron? De Franse verkiezingen zijn een razend spannende strijd. Correspondent Peter Giesen volgt het op de voet en houdt u via dit blog op de hoogte.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Actiegroep Femen verrast Le Pen

  Zondagochtend verrasten vijf leden van de feministische protestgroep Femen de inwoners van Hénin-Beaumont in noord-Frankrijk, waar Marine Le Pen later die dag haar stem zou uitbrengen. Hénin-Beaumont geldt als de vitrine van het Front National. Het stadje in de arme mijnstreek heeft sinds 2014 een burgemeester van het Front National: Steeve Briois, sinds kort ook tijdelijk voorzitter van de partij. Lees hier de reportage die Ariejan Korteweg er over maakte.

  De vijf vrouwen van Femen bleken zich toegang te hebben verschaft tot de kerk Saint-Martin, waarvan de voorgevel in de steigers staat. Die kerk, de grootste van het stadje, staat niet ver van het stembureau waar Le Pen om elf uur heen zou gaan. Vanaf het dak lieten ze een groot spandoek zakken: Marine au pouvoir – Marianne au désespoir – Marine aan de macht, Marianne (=Frankrijk ) wanhopig. Ze deden dat in de beste Femen-traditie: de borsten ontbloot, bloemenkransen in het haar, een strijdleus op de buik geschreven.

  De actie trok veel bekijks, Franse en buitenlandse media waren in Hénin aanwezig. De actievoersters werden later gearresteerd.

  In Nederland is er al een tijdje niets meer van Femen vernomen, maar in Frankrijk is de actiegroep nog springlevend. Het feministische collectief met wortels in Oekraïne heeft zijn hoofdkwartier in de wijk Goutte d’Or in Parijs. De afgelopen jaren zijn ook Franse sympathisanten gerekruteerd en opgeleid in de Femen-strategie.

  Ariejan Korteweg

 2. Vooruitblikken op parlementsverkiezingen

  Al voor de tweede ronde wordt in Frankrijk vooruit gekeken naar de parlementsverkiezingen van juni. Zal de toekomstige president wel een meerderheid in de Assemblée Nationale halen?

  De zakenkrant Les Echos kwam, voor wat het waard is, met een eerste peiling. En Marche! van Macron wordt geschat op 249 tot 286 zetels, dichtbij de absolute meerderheid van 288. De Republikeinen zouden nog altijd 200 tot 210. De socialisten worden weggevaagd (28 tot 45 zetels).

  De politieke extremen zouden, zoals altijd, het slachtoffer worden van het districtenstelsel. Het Front National wordt geschat op 15 tot 25 zetels, radicaal-links op 6 tot 8 zetels.

 3. Extreem-rechts kritisch op Le pen

  63 procent van de televisiekijkers wees Emmanuel Macron als winnaar van het televisiedebat aan, 34 procent vond Marine Le Pen het meest overtuigend. Zelfs in extreem-rechtse kringen werd een vernietigend oordeel over het optreden van Le Pen geveld.

  ‘Agressief, honend als een slechte advocaat, slecht op haar gemak’, oordeelde de site Boulevard Voltaire. ‘Warrig’, vooral over de euro, stelde het weekblad Valeurs Actuelles, ‘ze zei zelfs dat Groot-Brittannië de euro had verlaten.’ En de site Fdesoche: ‘Ze heeft ons te schande gemaakt.’

 4. Macron bijzonder creatief met taal

  In het televisiedebat van woensdag viel Emmanuel Macron op door het gebruik van archaïsche termen. Poudre de perlimpinpin betekent zoiets als Haarlemmerolie: een zogenaamd wondermiddel dat helemaal niet effectief is.

  Volgens Macron was Le Pens voorstel de grenzen te sluiten voor terroristen een typisch geval van poudre de perlimpinpin.

 5. Videoboodschap Obama

  De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft de Fransen opgeroepen zondag op Emmanuel Macron te stemmen. 'Macron heeft liberale waarden verdedigd. Hij spreekt mensen aan op hun hoop, niet op hun angst', zei Obama in een videoboodschap. 'De Franse verkiezingen zijn heel belangrijk voor de toekomst van Frankrijk en de waarden die we zo belangrijk vinden.' Obama sloot zijn verklaring af in het Frans, met de woorden En Marche! en Vive la France!

 6. Een ander geluid in Hénin-Beaumont

  Terwijl half Frankrijk zich opmaakt voor het debat tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen (en de andere helft toch naar Monaco - Juventus gaat kijken, desnoods net als Daniel Cohn-Bendit met het geluid uit), gebeurt er in Hénin-Beaumont iets bijzonders.

  Hénin-Beaumont, stad van 26 duizend inwoners in het arme noorden van Frankrijk, is sinds 2014 de vitrine van het Front National. De burgemeester, Steeve Briois, is een vertrouweling van Marine Le Pen. Net als Bruno Bilde, zijn rechterhand. Ze hebben er de touwtjes strak in handen: een deel van de gemeenteambtenaren werd vervangen door partijgenoten, de oppositie heeft er niets in te brengen. En precies daar bundelen de linkse organisaties woensdagavond de krachten om van zich te laten horen. Ze trekken op van het zwembad naar het stadhuis, een wandeling van hooguit een halve kilometer. Onderweg roepen ze dat ze allemaal migranten zijn - een verwijzing naar de maatregel van Briois om geen nieuwe migranten toe te staan.

  Ze hebben geen petities of handtekeningen om aan te bieden, van de toespraak is niets te verstaan. Maar toch, ze laten horen dat er in Hénin-Beaumont ook een ander geluid kan klinken. (Ariejan Korteweg)

 7. Brigitte Bardot waarschuwt voor Macron

  Brigitte Bardot heeft de Fransen opgeroepen vooral niet op Emmanuel Macron te stemmen. ‘Als Macron wint, sterven de dieren’, aldus Bardot. ‘Uit de minachting die hij toont voor het lijden van de dieren blijkt zijn totale gebrek aan emptahie, aangetoond door de kilheid van zijn staalblauwe blik’, meent de actrice. Volgens Bardot laat Macron zijn oren hangen naar de machtige lobbies van jagers en veeboeren. De 82-jarige actrice sympathiseert al jaren met het Front National, de partij van Macrons tegenstrever Marine Le Pen.

 8. Varoufakis geeft stemadvies

  Yanis Varoufakis, de linkse ex-minister van Financiën van Griekenland, is het volkomen oneens met het liberale programma van Emmanuel Macron. Toch maant hij in Le Monde alle Fransen op Macron te stemmen. Omdat hij Marine Le Pen onaanvaardbaar vindt. Maar ook omdat Macron ‘de enige minister in Europa die er alles aan gedaan heeft om Griekenland te redden’. Tijdens de Griekse crisis wilde Macron naar Athene komen om met premier Tsipras te onderhandelen, namens president Hollande. Zijn missie werd echter geblokkeerd door president Hollande en het Élysée. ‘De entourage van Hollande wil niet dat ik naar Athene kom. Ze staan dicht bij de kanselarij in Berlijn’, liet Macron Varoufakis weten. Macron deed nog een vergeefse poging Hollande om te praten. Volgens Varoufakis wilde Merkel niets meer met Macron te maken hebben, omdat ze hem te pro-Grieks vond. Hij besluit met een belofte aan Macron: ‘Ik zal strijden om u te helpen Le Pen te verslaan. Daarna zal ik me met dezelfde kracht tegen uw regering keren als u probeert uw neoliberalisme in de praktijk te brengen.’

 9. Le Pens speech internethit

  Tijdens een meeting in de Parijse voorstad Villepinte bezong Marine Le Pen op 1 mei in lyrische bewoordingen de Franse identiteit. Curieus genoeg kwamen hele passages woordelijk overeen met een redevoering die de Republikein François Fillon op 15 april hield. Het twitteraccount Ridicule TV, gelieerd aan Fillon, maakte er een Lucky TV-achtige compilatie van, die maandagavond meteen een internethit werd.

  Radiozender RTL kwam dinsdag met een mogelijke verklaring. De speeches van Fillon en Le Pen zouden dezelfde auteur hebben, Paul-Marie Couteaux, de voormalige leider van een extreem-rechtse splintergroep die zowel voor Fillon als Le Pen zou hebben gewerkt. FN-senator David Rachline, campagneleider van Le Pen, probeerde de schade te beperken. Marine Le Pen wist heel goed wat ze deed. ‘Het is een bewuste knipoog van een kandidaat die de Fransen wil binden, die wil laten zien dat ze niet sektarisch is’, aldus Rachline. Maar, zoals Libération schreef, zonder het filmpje van Ridicule TV zou iedereen deze ‘knipoog’ zijn ontgaan.

  Paul-Marie Couteaux ontkent tegen het Journal du Dimanche echter dat hij de auteur van beide speeches is. Hij heeft de toespraak van Fillon geschreven, maar geen contact gehad met Le Pen. Overigens is hij uitermate tevreden dat zijn woorden door twee kandidaten zijn gebruikt.