Beelden van Russische militairen uit de video waarin het onderzoeksteam Bellingcat, dat de gezichten onherkenbaar heeft gemaakt, zijn rapport over de MH17-ramp aankondigt.
Beelden van Russische militairen uit de video waarin het onderzoeksteam Bellingcat, dat de gezichten onherkenbaar heeft gemaakt, zijn rapport over de MH17-ramp aankondigt. © Bellingcat

De Nederlander die vanuit huis het MH17-gebied uitkamde

Een Nederlander stond aan de basis van het nieuwe rapport over de MH17-ramp van het onderzoeksteam Bellingcat. Hij vertelt over zijn speurtocht op internet.

Daniël Romein tuurt met prikkende ogen naar zijn beeldscherm. Voor hem het blauw-witte logo van VKontakte, de Russische tegenhanger van Facebook. Hij typt rechtsboven in het zoekscherm een Russische naam. Een fractie later kijkt hij naar een jongeman in militair uniform. Bleek gezicht, ongemakkelijke lach. Daar heeft hij er al honderden van gezien. Hij moet meer info hebben. Een aanwijzing dat deze militair bij de 53ste luchtafweergeschut brigade zat. Een insigne, een onderscheidende locatie. Hij scrollt naar beneden en zucht.