Labour-leider Jeremy Corbyn spreekt in het Lagerhuis, 28 juni 2017.
Labour-leider Jeremy Corbyn spreekt in het Lagerhuis, 28 juni 2017. © AFP

Corbyn ontslaat fractiewoordvoerders om stem tegen harde Brexit-lijn

Jeremy Corbyn heeft drie van zijn fractiewoordvoerders vanavond de laan uitgestuurd omdat ze hadden gestemd voor een Brits lidmaatschap van de Europese interne markt. Hiermee ging het drietal in tegen de harde Brexit-lijn van de Labour-leiding. Het ontslag heeft voor ongemak gezorgd binnen de overwegend eurogezinde Labour-fractie. De stemming betrof een amendement op de troonrede dat tijdens de algemene beschouwingen was ingediend.

De positie van Corbyn als leider van de oppositie werd drie weken geleden versterkt na een verrassend goed resultaat bij de parlementsverkiezingen. Met het verwijderen van Andy Slaughter, Catherine West en Ruth Cadbury - alle drie Londense afgevaardigden - wil hij duidelijk laten zien wie de baas is, ook als het gaat om een gevoelig en persoonlijk onderwerp als Brexit. Corbyn is, net als premier Theresa May, voorstander van een zogeheten Harde Brexit.

Dat is niet verrassend gezien Corbyns parlementaire verleden. De 68-jarige socialist is een van de langstzittende eurosceptici in het Lagerhuis. Hij beschouwt de Europese Unie immers als een neoliberaal bolwerk. Voorafgaand aan het EU-referendum voerde hij op papier en onder druk van zijn achterban campagne voor het lidmaatschap, maar uit het alomvattende Brexit-boek All out war van Tim Shipman is gebleken dat hij achter de schermen van alles deed om de In-campagne te frustreren.

Corbyn heeft vooral steun onder jongeren, die het geen probleem vinden dat hij tegen EU-idmaatschap is

Mislukte coup

Het referendum leidde om die reden tot een mislukte coup tegen Corbyn, eentje die hem alleen maar sterker maakte. Hij heeft vooral veel steun onder jongeren, die het geen probleem vinden dat hun politieke held tegen het lidmaatschap van de Europese Unie is. Vorige week werd de Labour-leider nog van harte toegezongen op het popfestival van Glastonbury, waar hij een toespraak had gehouden. Wel eist hij dat de regering de EU-burgers op het eiland veel meer garanties gaat geven.

Binnen Labour bestaat onbegrip voor de harde Brexit-koers van Corbyn. Een fractiewoordvoerder besloot uit eigen wil af te treden na de stemming. 'Ik ben een fervente pro-Europeaan en een rechtdoorzee politicus,' tweette Daniel Zeichner, fractiewoordvoerder Transportzaken, ter verduidelijking, 'dus ik heb afscheid genomen van het schaduwkabinet teneinde de interne markt te steunen.' In totaal 49 Labour-kamerleden negeerden Corbyns gebod tegen het voorstel te stemmen.