ME-bussen op het terrein van hotelcomplex Koningshof
ME-bussen op het terrein van hotelcomplex Koningshof © Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Conferentie Eritreeërs op last van rechter beëindigd; complex wordt ontruimd

De burgemeester van Veldhoven heeft rechtmatig gehandeld door een internationale conferentie van Eritreeërs in hotelcomplex Koningshof te verbieden, dit stelt de voorzieningsrechter in Den Bosch. Vrijdagavond zijn de eerste Eritreeërs in grote bussen vertrokken. 

Zo onrustig als het donderdagavond was voor de poorten van conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven, zo rustig is het er vrijdagavond. Binnen het uitgestrekte bosterrein met meerdere gebouwen laat zich slechts sporadisch een deelnemers zien aan de Eritrese conferentie die een dag eerder leidde tot ongeregeldheden en de arrestatie van 128 demonstranten. Tegen achten rijdt een lege touringcar het terrein op, een uur later gevolgd door nog drie bussen die worden voorafgegaan door vier ME-busjes.

Is het stilte voor de storm? Na de schermutselingen van donderdagavond had burgemeester Jack Mikkers de conferentie van de jeugdbeweging loyaal aan de Eritrese regering verboden. Hij gaf de deelnemers 24 uur de tijd Koningshof te verlaten. De Eritreeërs, vertegenwoordigd door de Stichting Nederlands Eritrees Platform (SNEP), vochten het verbod op hun conferentie vrijdag aan bij de rechter, maar verloren. Nu moeten ze alle 550 een ander heenkomen zoeken.

Zo heeft de tegendemontratie donderdag, onder leiding van een voormalige vice-minister van Financiën uit Eritrea, zijn vruchten afgeworpen. SNEP had het conferentiecomplex het hele Paasweekend afgehuurd, maar trekt aan het kortste eind.

Volgens de rechter handelde Mikkers rechtmatig door de conferentie te verbieden. Er was sprake van 'ernstige en acute wanordelijkheden'. Een auto van een van de gastsprekers, een diplomaat, werd door de tegenstanders bestormd, waarna die rechtsomkeert moest maken en slechts onder politiebegeleiding via een andere ingang het conferentieterrein op kon. Ook probeerden demonstranten over de hekken te klimmen. De rechter zag 'concrete aanwijzingen' voor nieuwe ongeregeldheden.

De advocaat van de Eritreeërs, Bart-Jan Walraven, meende juist dat het verbod van Mikkers indruist tegen het grondrecht van de vrijheid van vergadering en vereniging. Hij noemde het 'heel betreurenswaardig' dat de demonstranten met hun ongeregeldheden hebben bewerkstelligd dat de vrijheid van vergadering van andere mensen wordt beperkt. 'Door de inzet van geweld is de mond gesnoerd van mensen die een mening hebben die je niet bevalt', aldus de advocaat.

Openbare orde is in gevaar

Tijdens het kort geding vertelde burgemeester Mikkers aan de rechter dat ook de openbare orde in het weekend in het geding was. Zowel voor- als tegenstanders van de conferentie hadden aanvragen ingediend voor nog meer demonstraties in Veldhoven. Die zouden naar schatting 2.500 demonstranten richting conferentiecentrum kunnen trekken, met ook nog het risico van een directe confrontatie tussen twee rivaliserende groepen Eritreeërs.

Burgemeester Mikkers toonde zich tevreden met de uitspraak, waarna hij vanuit Den Bosch met spoed naar Veldhoven vertrok. 'Om 20 uur moet de Koningshof leeg zijn', onderstreepte hij, ook in de richting van de advocaat van de Eritreeërs. 'Dat moet op een ordentelijke manier verlopen, zowel voor de deelnemers als tegenstanders. Zodat we allemaal vredig Pasen kunnen vieren.'

We moeten allemaal een vredig Pasen kunnen vieren

Burgemeester Jack Mikkers

Bij conferentiecentrum Koningshof zijn Eritrese demonstranten vrijdagavond in geen velden of wegen te bekennen. De deadline van 20.00 uur haalden de Eritreeërs niet, maar later op de avond zijn de eerste bussen vertrokken. De gemeente Veldhoven faciliteert het vervoer. De kosten van het nieuwe onderdak zijn voor de rekening van de deelnemers aan de conferentie. 

Wie is Yermane Gebreab, de rechterhand van de president?
Deze man, die zou spreken bij de bijeenkomst, voedt het Eritrese nationalisme onder jongeren in het buitenland

Kabinet bezorgd over komst Eritrese gezant naar Nederland
De gezant wordt echter niet tegengehouden bij de grens, noch wordt hem het woord ontnomen, zoals vorige maand wel gebeurde bij twee Turkse ministers die in Nederland wilden campagne voeren. Partijen als VVD, D66 en GroenLinks zien het Eritrese bezoek liefst ook afgelast worden.

'Geen bewijs dat Eritrea spionnen heeft'
In een unieke openlijke confrontatie stonden vorig jaar in de rechtszaal van Amsterdam Eritrese aanhangers én critici van het dictatoriale regime van Eritrea tegenover elkaar. Is het aan te tonen dat Meseret Bahlbi (29) in opdracht van de Eritrese regering inlichtingen verzamelt binnen de Eritrese gemeenschap in Nederland en die vervolgens doorspeelt?

Lees hier het interview met hoogleraar Mirjam van Reisen, tegen wie een kort geding aangespannen was wegens smaad en laster. 'Nu weet ik hoe het is om je geïntimideerd te voelen'