James Comey.
James Comey. © AP

Comey: Trump is notoire leugenaar en ongeschikt als president

Donald Trump is een notoire leugenaar en 'moreel ongeschikt' om president te zijn. Dat zegt de voormalige FBI-directeur James Comey hij in zijn eerste grote televisie-interview sinds hij door Trump is ontslagen. 

'Veel mensen zeggen dat hij mentaal aftakelt of dement wordt', zegt Comey tegen ABC News in een vijf uur durend interview (waarvan zondagavond een samenvatting van een uur werd uitgezonden). 'Maar dat geloof ik niet, Ik vind hem juist bovenmatig intelligent. Volgens mij is hij niet medisch ongeschikt voor het presidentschap, maar moreel ongeschikt.'

Volgens Comey moet de Amerikaanse president 'respect belichamen en zich houden aan de waarden die de kern van dit land vormen'. 'Iemand die vrouwen behandelt als een stuk vlees en die constant over alles liegt, maar wil dat het volk hem gelooft, kan geen president zijn', zegt hij tegen interviewer George Stephanopoulos, in het programma 20/20. 'Het allerbelangrijkste is om eerlijk te zijn. Dat is deze president niet.'

Comey werd in mei vorig jaar door Trump ontslagen, officieel omdat hij het onderzoek naar het e-mailschandaal van Hillary Clinton niet goed had uitgevoerd. Maar volgens de voormalige FBI-baas zelf was het onderzoek naar mogelijke samenwerking tussen de Trump-campagne en de Russen de werkelijke reden. Het ontslag leidde tot het instellen van speciaal onderzoeker Robert Mueller, die de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 onderzoekt.

Comey werd geïnterviewd vanwege zijn boek 'A Higher Loyalty' dat deze week uitkomt, waarin hij Trump vergelijkt met een soort maffiabaas. Hij schrijft ook dat de president wilde dat de FBI zou weerleggen dat hij ooit 'golden showers' zou hebben gehad met prostituees in Moskou.

'Gluiperige Comey'

Voor het interview met ABC werd uitgezonden, suggereerde Trump al in een reeks woedende tweets dat Comey gevangenisstraf verdient voor wat hij heeft gedaan.  'De belangrijkste vragen worden in Comey's slecht ontvangen boek niet beantwoord, zoals: waarom liet hij geheime informatie uitlekken (celstraf), waarom loog hij tegenover het Congres (celstraf)', schreef Trump op Twitter. 'Gluiperige Comey ..zal de geschiedenis in gaan als de SLECHTSTE FBI-directeur ooit, en met grote voorsprong'.

Toch hoopt Comey dat er geen afzettingsprocedure tegen Trump wordt ingezet. 'Dan komt het Amerikaanse volk ermee weg', zegt hij in het interview met ABC. 'De mensen van dit land moeten opstaan en naar de stembus gaan en voor hun waarden stemmen. Door impeachment zou dat kortsluiten.'

Comey's optreden voor ABC News wordt het begin van een tour langs een hele reeks programma's op alle grote zenders, inclusief Trumps favoriete televisiekanaal Fox News. Een Amerikaanse mediadeskundige vergeleek het met een 'tapijtbombardement'. Volgens hem zal Comey misschien nog veel meer aandacht trekken dan Michael Wolff, die eerder dit jaar een vernietigend boek schreef over het chaotische eerste halfjaar van Trump in het Witte Huis.

Wie is hier nou de leugenaar?

Vooruitlopend op het langverwachte interview haalde president Donald Trump een dag eerder alvast hard uit naar de door hem ontslagen FBI-directeur James Comey. Hij noemde hem de slechtste FBI-directeur ooit en zei dat hij in de gevangenis thuis hoorde.