Vluchtelingen voor het Romeinse station Tiburtina.
Vluchtelingen voor het Romeinse station Tiburtina. © AFP

Burgemeester Rome wil stop op 'continue instroom van buitenlanders'

De burgemeester van Rome, Virginia Raggi, wil dat de 'continue instroom van buitenlanders' naar haar stad tijdelijk stopt. In een brief aan de regering noemt ze de nu al grote hoeveel migranten in Rome als reden voor haar besluit, net als 'de mogelijk verwoestende gevolgen voor de maatschappelijke kosten, alsmede voor de bescherming van de personen zelf', mocht dat aantal toenemen.

Haar Vijfsterrenbeweging, de tweede partij van het land die lange tijd gastvrijheid predikte, maakt daarmee wederom een flinke ruk naar rechts. Volgens politiek analisten heeft dat grotendeels te maken met regionale burgemeestersverkiezingen van afgelopen weekend. Daarbij verloor de Vijfsterrenbeweging flink, terwijl de rechtse partijen juist successen vierden.

Het benadrukte wat iedereen al wist, namelijk dat het Italiaanse asielbeleid een van de belangrijkste thema's is bij de aanstaande landelijke verkiezingen. Dit jaar komen er naar verwachting 250 duizend vluchtelingen aan in Italië - een aantal dat grotendeels bovenop de momenteel 200 duizend lopende asielaanvragen komt. Dat is te veel, vindt een meerderheid van de kiezers.

Mede omdat de vanuit Europa beloofde 'relocatie' zeer moeizaam verloopt - in totaal namen EU-landen slechts zevenduizend migranten over vanuit Italië - probeert de regering die aantallen momenteel zo eerlijk mogelijk over het land te verdelen. Dat betekent dat elke gemeente zijn steentje moet bijdragen. Gehuchten tot tweeduizend inwoners krijgen maximaal zes asielzoekers, grotere dorpen twee asielzoeker per duizend inwoners en steden moeten drie-en-een-halve asielzoekers per duizend inwoners opvangen. Voor de gemeente Rome komt dat neer op maximaal 11 duizend vluchtelingen. Momenteel verblijven er zo'n 9 duizend vluchtelingen in de stad.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding.)

De Vijfsterrenbeweging behaalde in slechts acht gemeentes een tweede ronde

En dat blijft zo, als het aan burgemeester Raggi ligt. Bijkomend probleem is immers dat veel uitgeprocedeerde asielzoekers in Italië blijven hangen nadat hun procedure is afgerond. Veel van die illegale migranten houden zich op in grote steden als Milaan en Rome.

Dat is goed te zien in de hoofdstad, waar vooral rondom de twee grootste treinstations honderden Afrikaanse vluchtelingen bivakkeren, en waar de stoepen bezaaid zijn met slaapzakken, tentonderdelen of kartonnen dozen. Vorige week ontruimde de politie nog een provisorisch tentenkamp bij station Tiburtina waar meer dan honderd tenten stonden. De meesten van de toen verdreven vluchtelingen trokken sindsdien door naar stadparkjes even verderop, tot ergernis van veel Romeinen.

Maar ook de stevige tegenreactie van burgemeester Raggi wekt ergernis op in de hoofdstad. 'Met deze knipoog naar het ergste en meest xenofobische deel van rechts hoopt Raggi vooral terug te komen van de verkiezingsnederlaag afgelopen weekend', schreef directeur Andrea Costa van de Baobab Experience, een van de belangrijkste Romeinse opvangorganisaties, op Facebook.

De oproep van Raggi komt inderdaad direct na een woelig weekend voor haar Vijfsterrenbeweging, met zo'n dertig procent in de peilingen een grote kanshebber voor het premierschap. De populistische beweging verloor flink bij de burgemeestersverkiezingen in 140 Italiaanse gemeentes, waarbij zelfs steden als Parma en Genua verloren gingen. Dat terwijl Parma de eerste grote stad was waar de populistische beweging een burgemeester mocht leveren, en Genua de thuisstad is van partijleider en Vijfsterrenboegbeeld Beppe Grillo.

Beppe Grillo had het vooral over de overlast van zigeunerkampen

Diezelfde Grillo publiceerde dinsdag, op dezelfde dag dat burgemeester Raggi van Rome haar oproep deed, een uitgebreide blog over de problemen die migranten in de hoofdstad veroorzaken. Hij had het vooral over de overlast van zigeunerkampen. Onlangs baarde ook partijprominent Luigi di Maio opzien door hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen ervan te beschuldigen een 'taxiservice' voor migranten te runnen op de Middellandse Zee.