© EPA

Btw-verlaging digitale publicaties tegengehouden door Tsjechië

Slecht nieuws voor liefhebbers van elektronische lectuur en literatuur: het btw-tarief op digitale publicaties (e-books, onlinekranten en internettijdschriften) gaat voorlopig niet omlaag. Het ANP meldt dat een voorstel van de Europese Commissie, dat die verlaging mogelijk moest maken, vandaag is tegengehouden door Tsjechië.

Als het voorstel was aangenomen door alle Europese ministers van Financiën, zou er een akkoord liggen dat het voor EU-lidstaten mogelijk maakt om minder btw te heffen op digitaal leesvoer. Nu wordt er in EU-landen op elektronische publicaties nog minstens 15 procent btw geheven.

In de Europese Unie ligt de minimum-btw voor gedrukte media momenteel tussen 0 en 5 procent

In het Belastingplan 2018 heeft de Nederlandse regering zich voorgenomen de btw op zulke producten te verlagen van 21 naar 6 procent. Daarmee wordt het tarief gelijkgetrokken met het tarief dat geldt voor traditionele boeken, kranten en tijdschriften. Het Europees Parlement stemde op 1 juni al voor zo'n gelijkstelling. In de Europese Unie ligt de minimum-btw voor gedrukte media momenteel tussen 0 en 5 procent.

De Tsjechen zouden hebben tegengestemd uit wraak

Demissionair minister van Financiën Dijsselbloem is zeer ontevreden over de Tsjechische blokkade. In maart had hij nog gezegd de btw-verlaging 'zo snel mogelijk' te willen invoeren. De Tsjechen zouden hebben tegengestemd uit wraak, aangezien Frankrijk eerder vandaag een ander btw-voorstel blokkeerde waarbij Tsjechië gebaat zou zijn.

Dijsselbloem sprak de Tsjechische minister Ivan Pilny dan ook woedend toe. 'Ik ben een geduldig man, maar mijn geduld raakt op. Ik zie u lachen, mijn beste Tsjechische collega, maar dit is niet om te lachen. Ik ben geërgerd. Ik wil mijn tijd niet verspillen aan onredelijke collega's. De manier waarop over redelijke voorstellen wordt gediscussieerd is niet redelijk. Ik vind het verontrustend.'

Gisteren was al duidelijk dat twee landen het voorstel mogelijk niet zouden steunen. Een van die twee was Tsjechië.