Een Tornado straaljager van de Royal Air Force staat op de basis in Akrotiri op Cyprus klaar voor de luchtaanval op Syrië.
Een Tornado straaljager van de Royal Air Force staat op de basis in Akrotiri op Cyprus klaar voor de luchtaanval op Syrië. © AFP

Britten: aanval op Syrische chemische fabrieken is succesvol verlopen

De aanval op chemische fabrieken in Syrië is succesvol geweest. Dat heeft de Britse minister van Defensie Gavin Williamson vanochtend gemeld op de BBC-radio.

De Conservatieve bewindsman zei dat het ging om een eenmalige actie, tenzij Bashar al-Assad wederom gifgas inzet tegen zijn eigen bevolking. Eerder in de nacht had premier Theresa May gezegd dat er geen alternatief was voor militair ingrijpen.

Het Britse kabinet was donderdag overeengekomen steun te verlenen aan Donald Trump, mocht deze besluiten tot een precisieaanval op militaire doelen. Toestemming van het Lagerhuis is niet nodig, maar had volgens oppositieleider Jeremy Corbyn gevraagd moeten worden. Hij noemde de aanval 'juridisch twijfelachtig'. Volgens de socialist zouden de Britten voorop moeten lopen bij een vredesproces en redden bommen geen levens.


Wat de gifgasaanval op Douma anders maakt is het aantal slachtoffers

Aanvallen met chemische wapens zijn in Syrië geen zeldzaamheid. Maar meestal vallen daarbij slechts een paar gewonden. In Douma vielen mogelijk tientallen doden. Vijf vragen over de vermoedelijke chloorgasaanval in Syrië. (+)