Bouwwerkzaamheden nabij de Bank of England in hartje Londen.
Bouwwerkzaamheden nabij de Bank of England in hartje Londen. © AFP

Britse centrale bank handhaaft rente ook na Brexit

De Britse rente blijft ook na het Brexit-referendum ongewijzigd. Dat heeft de Bank of England (BoE) donderdag besloten. De Britse rente staat al zeven jaar op het historisch lage niveau van 0,5 procent en de meeste economen hadden verwacht dat de rente na de Brexit verlaagd zou worden tot 0,25 procent.

Dat gebeurt nu niet, omdat de centrale bank eerst wil inschatten welke invloed de uitslag van het referendum op de economie heeft. Ook de omvang van het stimuleringsprogramma van de BoE blijft vooralsnog ongewijzigd, aldus de centrale bank in een verklaring. In de komende drie weken verwacht de BoE stimulerende maatregelen te nemen om de Britse economie weer op gang te helpen.

De meeste beleidsmakers houden er rekening mee dat er in augustus extra monetaire maatregelen komen, aldus een begeleidende verklaring van de BoE. Om wat voor stappen het eventueel gaat, zal worden bepaald aan de hand van de economische prognoses.

Beleggers keken reikhalzend uit naar het eerste rentebesluit van de BoE sinds het Britse referendum waarin werd besloten om uit de Europese Unie te stappen. De AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtend 1,3 procent hoger op 450,10 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 623,62 punten. Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,4 procent omhoog.

Geen noodbegroting

De nieuwe Britse minister van Financiën, Philip Hammond, liet eerder op donderdag al weten dat er geen noodbegroting komt. Op die manier wil hij voorkomen dat de economie in een recessie belandt. Dat is een reëel risico doordat het vertrouwen bij consumenten en bedrijven na de Brexit flink is afgenomen. Hammond spreekt donderdag nog met de directeur van de Bank of England om zich op de hoogte te stellen van de huidige financiële situatie van Groot-Brittannië. Hij zei kort na zijn benoeming al dat at de Britse regering er alles aan zal doen om het vertrouwen in de economie te herstellen.

Na het verrassende rentebesluit ging het Britse pond sterling  flink omhoog. Het pond is sinds de Britse stem voor het vertrek uit de EU gekelderd naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar in ruim dertig jaar. Op de beurs in Londen werd minder enthousiast gereageerd. De toonaangevende FTSE 100-index leverde zijn eerdere koerswinst in en zakte licht in het rood.

Stimulering

Volgende maand zal de BoE met 'agressieve' monetaire stimulering komen, zo verwacht Econoom Nick Kounis van ABN AMRO. Volgens hem zal de rente dan wel worden verlaagd naar 0,25 procent, en zal het opkoopprogramma van de centrale bank met 150 miljard pond worden uitgebreid tot een omvang van 525 miljard pond, zegt hij tegenover het ANP.

Econoom James Knightley van ING denkt ook dat er in augustus een renteverlaging van een kwart procentpunt komt. Daarnaast verwacht hij een uitbreiding van het opkoopprogramma tot uiteindelijk 500 miljard pond.