De zanger Matisyahu op het Rototom Sunsplash-festival. aanvankelijk mocht hij er niet optreden, omdat hij zich niet uitsprak voor het recht van Palestijnen op hun eigen staat.
De zanger Matisyahu op het Rototom Sunsplash-festival. aanvankelijk mocht hij er niet optreden, omdat hij zich niet uitsprak voor het recht van Palestijnen op hun eigen staat. © BIEL Alino / AFP

Boycot met zelfontbranding

Het gevaar van intolerantie en censuur

Bedrijven boycotten die met Israël samenwerken blijkt effectief. Maar de beweging die ook artiesten wil treffen, begeeft zich op glad ijs.

Of hij even wilde laten weten waar hij stond in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Om preciezer te zijn: of hij het recht wilde erkennen van de Palestijnen op hun eigen staat. Zou Matisyahu dat doen, dan was de Joods-Amerikaanse muzikant van harte welkom op het Rototom Sunsplash-festival bij het Spaanse Valencia.

De festivalorganisatie verzocht Matisyahu hierom nadat de actiegroep BDS País Valencià erop had aangedrongen zijn optreden te schrappen. De groep is onderdeel van de beweging die sinds 2005 wereldwijd campagne voert voor Boycott, Divestment and Sanctions tegen Israël.