Blog Panama Papers - Eerste Nederlandse namen bekend

Door de onthullingen van Panama Papers zijn veel regeringsleiders in verlegenheid gebracht. De Oekraïense president Petro Porosjenko wuift de beschuldingen weg door te zeggen dat hij het beheer van zijn vermogen heeft overgedragen. En volgens de IJslandse premier Gunnlaugsson is er niets mis met het offshorebedrijf van zijn vrouw. Volg hier de laatste onthullingen uit mogelijk het grootste datalek in de geschiedenis van de onderzoeksjournalistiek.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Veel particulieren en mkb's betrokken

  Belastingontwijking via offshoreconstructies is niet alleen voorbehouden aan de allerrijksten en grote multinationals. Ook veel particulieren en middenkleinbedrijven benutten de fiscale voordelen van belastingparadijzen, concluderen Trouw en Het Financieele Dagblad op basis van de Panama Papers.

  Het zou gaan om honderden Nederlanders die gebruik hebben gemaakt van de diensten van Mossack Fonseca, het Panamese adviesbureau wiens klantenbestand is uitgelekt. Naast enkele bekende namen, onder wie oud-voetballer Clarence Seedorf, bevinden zich onder hen opmerkelijk veel mensen met een kleine onderneming, zoals een restaurant, of een degelijke maar bescheiden baan.

  De betrokken Nederlanders stalden hun geld veelal op de Britse Maagdeneilanden. Dat is niet illegaal, zolang van die bezittingen melding wordt gemaakt bij de Belastingdienst. In hoeverre de Nederlandse klanten van Mossack Fonseca dit hebben gedaan, hebben de twee kranten geen zicht op.

 2. Messi ontkent en dreigt met stappen

  De Argentijnse stervoetballer Lionel Messi is niet gediend van de beschuldigingen aan zijn adres. Op basis van de Panama Papers suggereerden media dat de Barcelona-aanvaller belasting heeft ontweken of zelfs ontdoken. Messi ontkent; hij noemt de aantijgingen 'vals en lasterlijk' en dreigt met juridische stappen tegen media die de informatie hebben verspreid.

  Via een offshoreconstructie zou Messi inkomsten uit portretrechten hebben weggesluisd. 'De Panamese vennootschap die wordt genoemd in deze berichtgeving is volledig inactief en heeft nooit fondsen gehad', werpt de Argentijn tegen. Hij claimt zijn inkomsten uit portretrechten te hebben aangegeven bij de belastingdienst.

  Messi heeft op zijn minst de schijn tegen; in een nog lopende rechtszaak moeten Messi en zijn vader zich verantwoorden voor de Spaanse rechter op verdenking van belastingontduiking.

 3. Duizenden mensen protesteren in IJsland

  In de IJslandse hoofdstad Reykjavik zijn maandag duizenden mensen de straat op gegaan om het ontslag van premier David Sigmundur Gunnlaugsson te eisen. Gunnlaugsson, die bij het begin van zijn ambtstermijn in 2013 beloofde om streng op te treden tegen fraude, wordt genoemd in de Panama Papers.

  De demonstranten hadden banners bij zich met teksten als 'Neem uw verantwoordelijkheden' en 'Waar is de nieuwe grondwet?', verwijzend naar een grondwet die voortgroeide uit de politieke crisis van 2009, maar nooit werd goedgekeurd door het parlement.

  Ook de linkse oppositie heeft het ontslag van de premier geëist. Gunnlaugsson liet eerder op maandag al weten dat hij geen belastingen heeft ontdoken, en weigert ontslag te nemen.

 4. Eerste Nederlandse namen bekend

  In de gelekte bestanden komen ook Nederlandse namen voor, van onder anderen oud-voetballer Clarence Seedorf en Mexx-oprichter Rathan Chadra, nu eigenaar van hotelketen CitizenM. Trouw, één van de Nederlandse kranten die in de gelekte documenten dook, publiceerde de eerste lichting Nederlandse namen uit de Panama Papers. In totaal komen honderden Nederlanders in de documenten voor.

  Ook Jaap van Oosterom, oprichter van automatiseringsbedrijf Volmac (dat later opging in Capgemini) en Bram van der Kolk, een van de mensen achter het bedrijf Megaupload van Kim Dotcom, zijn via de Panama Papers gelinkt aan het juridisch adviesbureau Mossack Fonseca & Co.

  In het geval van Seedorf komt via de sponsorrechten van zijn voormalige raceteam Seedorf Racing voor in de documenten. Rattan Chadra is eigenaar geweest van een bedrijf op de Bahama’s en Bram van der Kolk, in de VS gewild vanwege het op grote schaal schenden van auteursrechten met Megaupload, is aandeelhouder van een bedrijf op de Bahama’s. Het bedrijf is daar voornamelijk gevestigd om het bestaan ervan verborgen te houden voor Kim Dotcom en zo 'escalatie te voorkomen', aldus Van der Kolk in een reactie.

  Dat namen voorkomen in de documenten, wil niet per definitie zeggen dat de off-shore activiteiten illegaal zijn of waren. Bedrijven in balastingparadijzen zijn niet per definitie verboden. De betrokkene is wel verplicht de belastingdienst op de hoogte te stellen.

 5. Platini: bekend waar ik vermogen stal

  Ook Michel Platini ontkent dat er iets mis is met zijn off-shore activiteiten die door de Panama Papers zijn blootgelegd. In een statement, uitgegeven door zijn adviseurs, zegt Platini dat de Zwitserse belastingdienst en autoriteiten wisten waar hij zijn vermogen had gestald.

  Uit de Panama Papers blijkt dat Platini in 2007, het jaar dat hij baas werd van de UEFA, een offshore vennootschap oprichtte in Panama. ‘Alles over zijn rekeningen en vermogen was bekend in Zwitserland, het land waar hij fiscaal inwoner is’, aldus het statement.

 6. Porosjenko wuift beschuldigingen weg

  De Oekraïense president Petro Porosjenko legt de beschuldigingen naar aanleiding van de Panama Papers in een aantal tweets naast zich neer. Porosjenko zegt zich niet meer te bemoeien met het beheer van zijn vermogen, sinds hij in 2014 president is geworden.

  De snoepfabriek Roshen maakte Porosjenko tot miljardair. Uit de Panama Papers blijkt nu dat Porosjenko zijn snoepconcern formeel heeft overgeheveld naar de Britse Kanaal-eilanden. Deze constructie zou dienen om winsten naar geheime rekeningen in het belastingparadijs te sluizen.

  Verscheidene offshorebedrijven van Porosjenko staan niet in zijn opgaaf van vermogen volgens 'de papers'. Maar dat is vooralsnog niet strafbaar in Oekraïne. Het officiële Oekraïense anticorruptiebureau in Kiev heeft laten weten geen onderzoek naar Porosjenko te beginnen. Ook de procureur-generaal sluit een onderzoek uit.

 7. Geld Britse roofoverval witgewassen

  De opbrengst van een van de grootste roofovervallen in Groot-Brittannië is gedeeltelijk 'offshore' verdwenen. Dit meldt de BBC naar aanleiding van de publicatie van de Panama Papers.

  Uit de documenten blijkt dat de buit van de roofoverval op de luchthaven Heathrow in 1983 voor een deel is witgewassen via een firma uit de koker van de Panamese belastingfirma Mossack Fonseca & Co.

  Zes overvallers maakten eind november 1983 bij een overval op de Londense luchthaven op een opslagruimte van het bedrijf Brink's naar schatting 26 miljoen pond aan goud, juwelen en geld buit. Naar de huidige maatstaven is dat omgerekend circa 100 miljoen euro.

  Volgens de Panama Papers is er in 1985 door de Panamese adviseurs een offshorebedrijf, Feberion, opgericht voor vastgoedman Gordon Parry. Die zou geld van de overval witwassen en is daarvoor in 1992 veroordeeld.

 8. Brussel verdedigt EU-commissaris

  De Europese Commissie komt op voor de integriteit van commissaris Miguel Arias Cañete (Klimaat en Energie), nadat de naam van zijn vrouw opdook in de Panama Papers. Zijn vrouw, een telg van de rijke Domecq-familie, was gemachtigd geldtransacties goed te keuren van een offshore-investeringsfonds in Panama. Dergelijke bedrijven worden vaak gebruikt om belasting te ontwijken.

  Brussel verklaart echter dat Cañetes integriteit niet ter discussie staat. Hij zou bij zijn aantreden een zorgvuldig overzicht hebben gegeven van zijn (financiële) belangen, waarbij ook veel informatie over de activiteiten van zijn vrouw zouden zijn inbegrepen. 'Afgaande op de informatie verstrekt door commissaris Cañete, lijkt zijn verklaring in overeenstemming te zijn met de gedragscode die geldt voor commissarissen.'

  Cañetes vrouw zou al meerdere jaren niet meer betrokken zijn geweest bij het offshorebedrijf in kwestie, voordat hij in 2014 in functie trad als commissaris.

 9. Premier IJsland: 'Ik zal niet aftreden'

  Voor Sigmundur David Gunnlaugsson, de premier van IJsland wiens naam eveneens opdook in de Panama Papers, is terugstappen als minister-president geen optie. 'Ik heb niet overwogen af te treden vanwege dit en ik zal niet aftreden vanwege dit', zei hij desgevraagd.

  Gunnlaugsson en zijn vrouw zouden miljoenen dollars hebben weggesluisd naar een offshorevennootschap op de Britse Maagdeneilanden. De premier schonk zijn aandeel in het bedrijf in 2009 aan zijn vrouw voor een symbolisch bedrag van een euro.

  De oppositie in het parlement bereidt nu een motie van wantrouwen voor. De kwestie ligt sinds half maart onder het vergrootglas, toen de vrouw van de premier het bestaan van het bedrijf erkende. Meer dan 16 duizend IJslanders hebben een petitie getekend waarin zij vragen om het aftreden van Gunnlaugsson. Maandagavond staat een demonstratie gepland in hoofdstad Reykjavik.

  Volgens de premier heeft hij nooit geld weggesluisd en heeft zijn vrouw voldaan aan de belastingplicht. 'Ze heeft nooit gebruik gemaakt van belastingparadijzen.' De IJslandse premier maakte eerder vandaag weinig goede sier door boos uit een televisie-interview weg te lopen toen journalisten vroegen naar de beschuldiging. 'Ik heb nooit mijn vermogen verborgen', wierp hij geïrriteerd tegen.

  De kwestie ligt uitermate gevoelig in het land dat door financiële excessen in de vroege jaren '00 failliet raakte tijdens de economische crisis.

 10. Wikileaks geeft 149 documenten vrij

  Klokkenluidersite Wikileaks heeft een fractie vrijgegeven van de 11,5 miljoen documenten uitgelekt van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co. Via de website Documentcloud kunnen tot dusver 149 bestanden worden bekeken en gedownload.