Bert Wagendorp: hoe lang kun je je blijven opwinden over Trump?

Ik ben een nieuwsjunkie met een overdosis

In The New York Times stond afgelopen week een cartoon van David Sipress, waarop een man en vrouw naast elkaar over straat lopen. De vrouw zegt: 'Mijn wens om goed geïnformeerd te zijn botst momenteel met mijn wens om geestelijk gezond te blijven.' Er zijn veel mensen zoals de vrouw, onder wie ikzelf. Sinds de inauguratie van Donald Trump en de onophoudelijke stroom van nieuws die daarop volgde, vraag ik me regelmatig af wanneer ook ik ten prooi zal vallen aan news fatigue, een aandoening die als een griepepidemie om zich heen grijpt.

Afgelopen zaterdag, toen een Amerikaanse rechter het immigratieverbod voor moslims uit bepaalde landen opschortte en Trump op Twitter tegen de 'zogenaamde rechter' van leer trok, werd ik overvallen door alle symptomen van een diepe vermoeidheid, om niet te zeggen weerzin. Op zich was het goed nieuws: Trump staat in de VS niet boven de wet, zoals hij zelf al was gaan denken. Maar in de tsunami van decreten, reacties op decreten en reacties op de reacties op decreten is de nieuwsverwerking een dagtaak aan het worden.

Zaterdagavond was ik in het kleinste en leukste theatertje van Noord-Holland, Theater op Skoot van Aris Bouwens, in Noord-Scharwoude. In de pauze kwamen er een man en een vrouw naar me toe. Het woord 'Trump' viel, gevolgd door stilte. Daarin lagen ongeloof, vermoeidheid, verbazing en nog een paar andere heftige emoties verborgen: hoe lang kun je je blijven opwinden, hoe lang kun je verontwaardigd blijven - in het besef dat je weinig meer kunt doen dan je schouders ophalen?

In de VS verschijnen artikelen met mooie koppen als How To Stay Informed Without Losing Your Mind

Ik ben een nieuwsjunk met een overdosis.

In Amerika, waar ze in het oog van de storm zitten, is de kwestie nog actueler dan bij ons. Het is interessant dat te volgen, want er staan hier verkiezingen voor de deur en het zal waarschijnlijk niet meevallen om niet stapelgek te worden van de naderende stortvloed van nieuws en opinies die daarmee gepaard zal gaan.

In de VS verschijnen artikelen met mooie koppen als How To Stay Informed Without Losing Your Mind. De News Feed Eradicator for Facebook is er populair en nieuwstherapeuten adviseren de zwaarbelaste nieuwsconsument een reflectieve houding ('1. Waarom consumeer ik dit nieuws? 2. Wat is voor mij de meest effectieve manier om nieuws te consumeren en 3. Wat moet ik eigenlijk met dit nieuws?').

Een opmerkelijk gevolg van de news fatigue en overkill is een tamelijk spectaculaire groei van de good old kranten

De slow news movement staat opeens in de belangstelling. Analoog aan de slow food movement bepleit die de matige consumptie van betrouwbaar en goed bereid nieuws en het afzien van industrieel bereide snacks voor de snelle trek. Inzicht voor hype, achtergrond voor nieuwsalert, kalmte voor opwinding, want dat is goed voor de nieuwsvertering. Verder wordt geadviseerd om voor het slapen gaan niet nog even het laatste nieuws tot je te nemen, want dat is slecht voor de nachtrust.

Een van de gevolgen van de news fatigue en overkill is opmerkelijk genoeg een tamelijk spectaculaire groei van de good old kranten: alle grote Amerikaanse kranten meldden in het vierde kwartaal van 2016 een spectaculaire toename van de aantallen abonnees - de door Trump gefileerde New York Times kreeg er 276 duizend digitale lezers bij en 25 duizend van de papieren krant.

Ik begrijp dat. Ik wil de overkill van het nieuws van alle kanten ook niet meer. Ik wil dat iemand een dam opwerpt, anders verzuip ik.