De enige foto van Ibrahim El Bakraoui die op internet circuleert
De enige foto van Ibrahim El Bakraoui die op internet circuleert © anp

Belgische minister: 'El Bakraoui van Turkije naar Nederland gestuurd'

Ibrahim El Bakraoui, een van de terreurverdachten die zich dinsdag op luchthaven Zaventem opblies, is in 2015 opgepakt in Turkije en op eigen verzoek 'teruggewezen' naar Nederland. Dit zei Koen Geens, de Belgische minister van Justitie, op de VRT Nieuws. Hij bevestigde daarmee uitspraken die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eerder deed.

El Bakraoui (29) zou in juni 2015 zijn opgepakt in Gaziantep, een plaats aan de Turkse grens met Syrië. Een maand later zou hij op het vliegtuig naar Nederland zijn gezet, zei de Turkse president Erdogan. De Belgische minister Geens benadrukte dat het niet om een uitlevering ging: 'Het gaat meer dan waarschijnlijk om een terugwijzing.'

Volgens Geens stond El Barkraoui niet bekend als terrorist, maar was hij wel voorwaardelijk vrij wegens andere criminele activiteiten. Op de vraag waarom El Bakraoui niet was opgepakt zei Geens: 'Het is juist dat het niet makkelijk is om mensen die zich op een flagrante manier niet houden aan hun voorwaarden, zoals bij mijnheer Bakraoui waarschijnlijk het geval is geweest, terug te krijgen in de cel.'

Erdogan

Volgens de Turkse president Erdogan 'negeerde België de waarschuwing dat het hier om een buitenlandse strijder ging'. Ook Nederland zou door de Turkse regering zijn geïnformeerd. Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten te gaan uitzoeken of het waar is wat de Turkse president zegt.

Onduidelijk is of hij door de Belgische of Nederlandse inlichtingen-en veiligheidsdiensten in de gaten werd gehouden nadat hij in Nederland was aangekomen.

Interpol

Eerder vandaag schreef The New York Times dat Ibrahims jongere broer Khalid El Bakraoui (27), de man achter de zelfmoordaanslag gisteren bij metrostation Maalbeek, al sinds augustus werd gezocht door de internationale opsporingsdienst Interpol.

Interpol had een 'red notice' voor terrorisme tegen El Bakraoui uitgevaardigd, een melding voor politiebureaus over de hele wereld, waarin staat dat hij in België gezocht werd.

Wie de twee andere verdachten zijn, die te zien zijn op bewakingsbeelden van Zaventem Airport, is niet bekend gemaakt. Belgische media melden dat de man links op de camerabeeldne Najim Laachraoui is, die in verband wordt gebracht met de aanslagen in november in Parijs. Deze verdachte blies zichzelf op in de Brusselse luchthaven.

De Belgische politie heeft een opsporingsbericht doen uitgaan voor de man in lichte kleren, rechts op de foto. Hij zou gevlucht zijn voordat zijn bommen afgingen. Later ontplofte die tas alsnog.

Bij de aanslagen vielen zeker 35 doden en zo'n 260 gewonden.