Bill Cosby.
Bill Cosby. © AP

Bekentenis Cosby zal rechtszaken helpen, zeggen advocaten

De erkenning van acteur Bill Cosby dat hij aan minstens één vrouw slaapmiddelen heeft gegeven om seks met haar te hebben, zal de rechtszaak van andere vrouwen flink helpen. Dit zeggen de advocaten van de ruim twintig vrouwen die Cosby ervan beschuldigen door hem te zijn gedrogeerd en verkracht in de afgelopen veertig jaar.

Dit bewijs toont een patroon aan.

Dolores Troiani, advocaat

De 77-jarige Cosby heeft in 2005 toegegeven dat hij slaapmiddelen in zijn bezit had met het doel ze aan jonge vrouwen te geven zodat hij seks met ze kon hebben. Dat blijkt uit gerechtelijke stukken die maandag openbaar zijn geworden. Het gaat om informatie uit een rechtszaak in 2005 waarin de acteur werd beschuldigd van seksueel misbruik.

Tijdens de rechtszaak bood Cosby de vrouw een bedrag aan om een einde te maken de procedure. 'De vrouwen hebben altijd gezegd dat ze gedrogeerd en misbruikt werden en deze documenten lijken hun beschuldigingen te ondersteunen', zegt advocaat Joe Cammarata. Hij staat nu drie vrouwen bij die een rechtszaak tegen Cosby zijn begonnen in  Massachussetts.

'Meneer Cosby heeft tien jaar geleden onder ede toegegeven dat hij vrouwen heeft gedrogeerd voor seksuele doeleinden', betoogt Lisa Bloom, advocaat van oud-model Janice Dickinson. 'Hoe durft hij dan in het openbaar mevrouw Dickinson aan te vallen en haar ervan te beschuldigen dat ze liegt? Terwijl ze hetzelfde verhaal vertelt?'

Ook een van de vrouwen die Cosby beschuldigt van verkrachting, reageerde opgelucht. 'Dit is heel groot', zei Barbara Bowman tegen CNN. 'Ik heb zo hard mijn best gedaan om mijn verhaal te vertellen. Maar er werd niet naar mij geluisterd.' Bowman zegt sinds eind jaren tachtig diverse keren te zijn misbruikt door de acteur.

Verdovend

Val Bill Cosby

Nooit eerder onderging iemand zo'n abrupte gedaanteverwisseling als Bill Cosby. Amerika-correspondent Arie Elshout van de Volkskrant over waarom de val van de 'knuffelvader' zo lang heeft geduurd?

Cosby schikte de rechtszaak in 2006 in Pennsylvania voor een nog onbekend bedrag. Hij was toen aangeklaagd door Andrea Constand, een medewerkster van Temple University in Philadelphia. Zij beweerde door hem te zijn misbruikt in Cosby's woning in de stad. Constand zei dat de acteur haar betastte. Ook moest ze Cosby bij zijn geslachtsdelen pakken. Ze werd na enige tijd verward wakker.

Cosby zei toen onder ede dat hij haar drie halve Benadryl-pillen had gegeven. Maar de advocaten van Constand bestreden dat het om Benadryl ging, een licht slaapmiddel. Onder ede verklaarde Cosby vervolgens het slaapmiddel Quaalude te hebben gebruikt bij 'minimaal' één vrouw en bij een onbekend aantal anderen.

Quaalude bevat de chemische stof methaqualon, en werkt verdovend. Het is niet meer legaal verkrijgbaar. Cosby gaf toe in de jaren zeventig zeker zeven recepten te hebben gekregen voor het zware slaapmiddel. De advocaten van Cosby grepen in toen hem werd gevraagd aan hoeveel vrouwen hij precies het slaapmiddel had gegeven en of ze ervan wisten.

Patroon

Dit is heel groot.

Barbara Bowman, een van de vrouwen die Cosby beschuldigt van verkrachting

'Dit bewijs toont een patroon aan, waarbij de aangeklaagde naïeve jonge vrouwen 'onder zijn hoede' nam en drugs in de relatie introduceerde met het doel zijn seksuele behoeften te bevredigen', aldus de advocaat van Constand, Dolores Troiani, indertijd in een verzoekschrift aan de rechter. 'Hij heeft aantoonbaar een voorkeur voor seks met vrouwen die buiten bewustzijn zijn of verdoofd.'