Backpacker met baantje in Australië houdt minder over
© THINKSTOCK

Backpacker met baantje in Australië houdt minder over

Het Australische parlement wil een belasting van 15 procent heffen op de arbeid van backpackers. Naar verwachting wordt de belasting volgend jaar ingevoerd.

Naar schatting verblijven er jaarlijks 600 duizend backpackers in Australië. Een vakantiebaantje op een boerderij, bijvoorbeeld als fruitplukker, is daarbij niet ongebruikelijk om de verblijfskosten te dekken.

Australische boeren zien de belasting als een bedreiging en waarschuwen voor een afname van seizoenarbeiders. Ook wordt er gevreesd dat de toeristen voortaan zullen uitwijken naar Nieuw-Zeeland, waar de belasting slechts 10,5 procent bedraagt.

Een woordvoerder van reisorganisatie australianbackpackers.nl is blij. 'De belasting op arbeid van backpackers was eerst 32,5 procent. Die belasting kon je onder een paar voorwaarden terugvragen. Zo mocht je niet meer verdienen dan 18.200 Australische dollars (13 duizend euro), en moest de backpacker tenminste 6 maanden achtereenvolgend in Australië verblijven. Nu wordt die belasting dus teruggebracht naar 15 procent, die je weliswaar niet kunt terugvragen, maar de reiziger meer flexibiliteit geeft.'

'Deze kwestie speelt met name bij mensen die net in Australië zijn aangekomen, mede omdat het vraagstuk over de belasting op arbeid al sinds 2015 speelt. De verwachting is dat de maatregel pas van belang is voor reizigers die in juni en juli 2017 naar Australië vertrekken.'