Studenten in Teheran rennen weg voor stenen die door de politie gegooid worden. Foto genomen door een persoon die niet voor AP werkt en verkregen buiten Iran.
Studenten in Teheran rennen weg voor stenen die door de politie gegooid worden. Foto genomen door een persoon die niet voor AP werkt en verkregen buiten Iran. © AP

Autocraten zijn kwetsbaarder dan zij denken en het volk is machtiger dan het beseft

The Big Picture

Arie Elshout en Rob Vreeken becommentariëren beurtelings het buitenlandse nieuws. Deze week: Arie Elshout over de situatie Iran.

Het Midden-Oosten is het Zwarte Gat van de wereldpolitiek. De politiek-sociale impasse is er zo drukkend dat er geen licht meer aan ontsnapt. Pogingen tot verandering mislukten allemaal. Of het nu gebeurde van bovenaf of van onderop, van buitenaf of van binnenuit, met harde Amerikaanse hand of via het vreedzame protest van de Arabische Lente.

De uitzichtloosheid is verstikkend. Toch proberen demonstranten in Iran en Tunesië het weer. Beseffen wij vanuit onze westerse leunstoel hoeveel moed daarvoor nodig is?

Om het bij Iran te houden: tijdens de betogingen in tachtig steden en dorpen vielen de afgelopen twee weken 21 doden en werden duizenden betogers gearresteerd.