President Assad viert het einde van de ramadan in Hama.
President Assad viert het einde van de ramadan in Hama. © EPA

Aanwijzingen VS dat Syrië aanval met chemische wapens plant: 'Assad zal zware prijs betalen'

De Amerikaanse regering heeft Syrië gewaarschuwd dat het 'een zware prijs' zal betalen als Damascus opnieuw chemische wapens gebruikt. Volgens het Witte Huis zijn er aanwijzingen dat het Syrische regime een aanval met chemische wapens aan het plannen is. De voorbereidingen zouden vergelijkbaar zijn met die voorafgaande aan de aanval van 4 april. Hierbij vielen 87 doden.

Volgens de VS zat Syrië toen achter deze aanval met massavernietigingswapens. De Syrische president Assad ontkende dit echter. Hij noemde de Amerikaanse beschuldiging 'een honderd procent-verzinsel.'

President Trump besloot toen tot een vergeldingsaanval met 49 kruisraketten op de Syrische luchtmachtbasis Al-Sharyat waar de chemische wapens volgens de VS waren opgeslagen.

'De VS hebben aanwijzingen dat er voorbereidingen worden getroffen voor een nieuwe aanval met chemische wapens door het Assad-regime die hoogstwaarschijnlijk zal leiden tot een massamoord op burgers, onder wie onschuldige kinderen', aldus Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer maandag in een verklaring. 'Als Assad opnieuw zo'n massamoord pleegt, zullen hij en zijn leger een zware prijs betalen.' Aan de verklaring werd nog toegevoegd dat de VS alleen in Syrië zijn om IS uit te schakelen en niet uit zijn op een confrontatie met het Syrische leger. 

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zette de waarschuwing van het Witte Huis via Twitter kracht bij. 'De schuld van elke verdere aanval op het volk van Syrië zal bij Assad worden neergelegd, maar ook bij Rusland en Iran die hem helpen zijn eigen mensen te vermoorden', aldus Haley.

'Ongewone activiteiten'

Het Witte Huis wil niet zeggen waar de Amerikaanse ongerustheid op is gebaseerd. Maar een Amerikaanse functionaris zei later dat er 'ongewone activiteiten' waren waargenomen op locaties waar mogelijk chemische wapens verborgen worden gehouden. Zo zouden de veiligheidsmaatregelen op deze plekken de laatste tijd zijn opgeschroefd.

De VS vermoeden dat Damascus een onbekende hoeveelheid chemische wapens heeft gemaakt nadat het oude arsenaal in de afgelopen jaren onder internationaal toezicht was vernietigd. Syrië werd gedwongen tot deze vernietiging nadat het leger ervan werd beschuldigd achter een aanval te zitten met chemische wapens in een buitenwijk van Damascus. Deze aanval in Ghouta was de eerste met chemische wapens tijdens de burgeroorlog.

Volgens de functionaris is de nieuwe informatie waarover de Amerikaanse inlichtingendiensten beschikken niet keihard. Om Damascus af te schrikken besloot het Witte Huis toch maandag Syrië publiekelijk te waarschuwen voor de gevolgen van een nieuwe aanval. 

Sinds de kruisrakettenaanval in april hebben de Amerikanen herhaaldelijk door Iran gesteunde milities onder vuur genomen en zelfs een drone neergehaald. Eerder deze maand schoot een Amerikaanse F-18 een Syrische Su-22 uit de lucht. Daarop waarschuwde Rusland dat vliegtuigen van de door de VS geleide coalitie ten westen van de Eufraat voortaan als vijandig zullen worden beschouwd.