76.500 medewerkers Turkse overheid geschorst
© AP

76.500 medewerkers Turkse overheid geschorst

Turkije heeft ruim 76.500 medewerkers van de overheid geschorst, omdat ze banden zouden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim zaterdag gezegd, aldus de Turkse krant Hürriyet.

Verder zei Yildirim dat circa 4800 medewerkers van staatsinstellingen zijn ontslagen. Onder hen zijn 3000 militairen. De premier liet weten dat de beweging van Gülen een communicatienetwerk heeft waarbij 50.000 mensen zijn betrokken. 'Maar het is moeilijk om te bepalen wie wel en wie niet direct bij de organisatie is betrokken', zei Yildirim. 'We proberen daarbij zo min mogelijk fouten te maken.'

In de jacht op Gülen-aanhangers heeft Turkije de afgelopen weken al vele instellingen gesloten en vele duizenden mensen gearresteerd, ontslagen of geschorst. Onder meer 167 wetenschappers zijn ontslagen en 1.112 geestelijken zijn uit hun functie gezet.

Gülen

Lees ook:

Sinds de mislukte staatsgreep durft de Turkse president Erdogan zich te meten met vader des vaderlands Atatürk. Hoe gaat Erdogans 'nieuwe Turkije' eruit zien? (+)

Het aantal mensen uit Turkije dat asiel aanvraagt in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar opvallend gestegen.

Het vluchtelingenakkoord dat Ankara eerder dit jaar met de EU sloot komt steeds verder onder druk te staan.

Sinds de couppoging van 15 juli voert de Turkse regering op grote schaal politieke zuiveringen uit. In het land zijn vele instellingen gesloten en tienduizenden mensen gearresteerd, ontslagen of geschorst op verdenking van banden met de Gülen-beweging. Onder de noodtoestand kunnen mensen dertig dagen worden vastgehouden zonder te worden voorgeleid.

Turkije zegt dat Gülen het brein is achter de mislukte coup. Hij woont al jaren in ballingschap in de Verenigde Staten. Gülen ontkent dat hij betrokken was bij de couppoging. Yildirim zwoer vorige week dat de geestelijke Gülen naar Turkije gebracht zal worden om de prijs te betalen.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden brengt een bezoek aan Turkije. Het Witte Huis liet zaterdag weten dat Biden op 24 augustus naar Ankara reist. Het is voor eerst sinds de mislukte coup in Turkije dat een hoge vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering Turkije bezoekt. Sinds de mislukte staatsgreep is de relatie tussen de Verenigde Staten en de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verslechterd. Turkije wil de uitlevering van Gülen, maar tot grote ergernis van Erdogan dringen de VS aan op een eerlijk proces en een formeel verzoek met bewijs.

In Europa wordt met argusogen gekeken naar de zuiveringen in Turkije. De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern noemde recent de onderhandelingen over een Turkse toetreding tot de Europese Unie een 'diplomatieke fictie'. Erdogan beticht op zijn beurt het Westen van steun aan de coupplegers. Volgens hem was de mislukte staatsgreep niet alleen in Turkije gepland, maar ook in het buitenland.