De demonstratie in Boedapest.
De demonstratie in Boedapest. © GETTY

'Wij zijn de meerderheid' - Tienduizenden betogen in Hongarije tegen macht premier Orbán

Tienduizenden mensen zijn zaterdagavond in Boedapest de straat op gegaan om te demonstreren tegen de afbouw van de rechtsstaat en de democratie in Hongarije onder de rechtse regering van premier Viktor Orbán. Het was een van de grootste demonstraties van de afgelopen jaren.

Onder het motto 'wij zijn de meerderheid' eisten de betogers een nieuwe telling van de stemmen die bij de parlementsverkiezingen van 8 april werden uitgebracht, alsook een wijziging van het kiesrecht en de garantie op persvrijheid. Ze scandeerden 'Vik-ta-tor' en 'Vieze Fidesz'. Tot de manifestatie was opgeroepen door activisten die niet verbonden zijn aan politieke partijen. 

Bij de verkiezingen haalde de rechtsnationale partij Fidesz van premier Orban 49,9 procent van de stemmen, zo maakte de kiescommissie zaterdag bekend. De partij van Orban, die aan zijn vierde termijn als premier begint, krijgt ondanks die nipte meerderheid wel 134 van de 199 zetels in het parlement, een tweederdemeerderheid waarmee de grondwet kan worden gewijzigd.

De afgelopen dagen namen de berichten toe dat zich bij de telling van de stemmen in ettelijke stemlokalen onregelmatigheden in het voordeel van Fidesz hadden voorgedaan.