Prins Al-Waleed bin Talal al-Saoedi (R), neefje van de Saoedische koning, op bezoek in de Somalische hoofdstad Mogadishu.
Prins Al-Waleed bin Talal al-Saoedi (R), neefje van de Saoedische koning, op bezoek in de Somalische hoofdstad Mogadishu. © AFP

'Saoedi-Arabië gaf Somalië miljoenen om te breken met Iran'

Het verbreken van de diplomatieke banden met Iran door Somalië is mogelijk het gevolg van een financiële toezegging door Saoedi-Arabië. De Golfstaat, die wordt gezien als een aartsvijand van Iran, heeft Somalië vijftig miljoen dollar (46 miljoen euro) aan noodhulp beloofd op de dag dat Somalië bekendmaakte de banden met Iran op te schorten.

Saoedisch-Iraanse spanningen

Wat beweegt Saoedi-Arabië om net nu, nu er zicht is op vredesbesprekingen over Syrië, zijn aartsvijand Iran tegen de haren in te strijken? De geopolitiek achter 'soennieten versus sjiieten' (+).

Als geopolitiek en religieuze schisma's elkaar treffen krijg je een gevaarlijke cocktail. Maar gaat het ook echt uit de hand lopen? (+)

Persbureau Reuters meldde zondag het document te hebben ingezien waarin staat dat Saoedi-Arabië de noodhulp belooft. De Somalische regering bevestigt noch ontkent dat de financiële steun iets van doen heeft met de betrekkingen met Iran. Het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken was niet bereikbaar voor commentaar.

Diplomaten stellen tegenover Reuters dat de financiële toezegging het exemplarisch is voor de diplomatieke politiek van Saoedi-Arabië. Volgens een Somalische diplomaat poogt Saudi-Arabië landen voor zich te winnen door hen onder meer geldsteun te beloven.

Document

In een document verzonden vanaf de Saoedische ambassade naar het Somalische consulaat in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zegt Saoedi-Arabië 20 miljoen dollar (18 miljoen euro) toe aan begrotingssteun en 30 miljoen dollar (27 miljoen euro) aan investeringen in Somalië.

Het document dateert van 7 januari, dezelfde dag waarop Somalië de diplomatieke banden met Iran verbrak. Directe aanleiding waren de executies van de sjiitische geestelijke sheik Nimr al-Nimr en 46 anderen door Saudi-Arabië. De executies leidden tot wereldwijde verontwaardiging en hoog oplopende spanningen tussen het sjiitische Iran en de soennitische Golfstaat.

In navolging van Saoedi-Arabië schortten ook andere buurlanden de relaties met Iran op. Bahrein, sinds lange tijd bondgenoot van Saoedi-Arabië en ontvanger van Saoedisch geld, deed dat bijvoorbeeld.