'Laptopverbod op vluchten van Europa naar VS van de baan'
© REUTERS

'Laptopverbod op vluchten van Europa naar VS van de baan'

Reizigers die van Europa naar de Verenigde Staten vliegen, mogen hun laptop gewoon in hun handbagage blijven vervoeren. Een mogelijk verbod dat door de VS werd overwogen is voorlopig van de baan, zo meldt de BBC.

Vijf vragen

Volgens de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst DHS blijkt uit inlichtingen dat terroristen erop gebrand zijn om bommen mee te smokkelen in 'consumentenproducten' als laptops. Hoe concreet is dit risico? En nog vier vragen over het laptopverbod van Trump.

Ambtenaren belast met veiligheid op vliegvelden uit de VS en Europa besloten hiertoe na een vier uur durende vergadering in Brussel, zo meldt de Britse omroep. De plannen van de Amerikanen werden vooraf al hevig bekritiseerd, mede vanwege de hoge kosten en oplopende wachttijden bij de security.

Volgens topman Alexandre de Juniac van de internationale branchevereniging IATA zou het nieuwe verbod luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers meer dan 1 miljard dollar gaan kosten. Hij is er niet van overtuigd dat de dreiging zo ernstig is dat het een dergelijke ingrijpende maatregel rechtvaardigt.

De maatregel blijft wel van kracht op op sommige vluchten vanuit het Midden-Oosten. Het verbod is bedoeld om terrorisme te bestrijden. Explosieven zouden door terroristen in laptops verborgen kunnen worden en zo aan boord worden gebracht.