Fethullah Gülen
Fethullah Gülen © AP

'Aartsvijand' Gülen: Erdogan is vergiftigd door macht

De Turkse premier Erdogan is 'vergiftigd' door macht. Dat zegt de Turkse liberale islamitische geleerde Fethullah Gülen, die door Erdogan wordt gezien als het brein achter de mislukte coup van afgelopen weekeinde, maandag in de Duitse krant Der Spiegel. 'Omdat Erdogan zelf zo'n machtshonger heeft, denkt hij dat iedereen daaraan lijdt.'

Gülen ontkent in het interview dat hij iets met de couppoging te maken heeft: 'Ik ben voor de democratie en tegen militaire coups'. Gülen zegt evenwel bereid te zijn zich voor een internationale commissie te verantwoorden, als hem dat gevraagd wordt. 'Als ik schuldig word bevonden, ga ik ook de executiekamer in. Maar dat zal niet gebeuren, want ik heb niets gedaan.' Gülen benadrukt dat hij altijd tegenstander is geweest van geweld voor politieke doeleinden.

Verwoest

Lees ook

Wie is Fethullah Gülen, de plaaggeest en voormalige bondgenoot van Erdogan? (+)

Gülen, een voormalig bondgenoot van de Turkse president die momenteel in de Verenigde Staten woont, meent dat Erdogan wordt verwoest door macht. 'Erdogan is van arme komaf en nu woont hij in vier paleizen, succes en macht hebben heb vergiftigd en verwoesten hem.'

Erdogan meent al jaren dat Gülen de macht wil grijpen en zijn Gülen-beweging de rol van zijn eigen partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) wil overnemen.

Uitlevering

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei maandag dat de VS geen formeel verzoek tot uitlevering van Gülen hebben ontvangen. Erdogan heeft gezegd dat hij wil dat Washington zijn rivaal, die hij verdenkt achter de mislukte staatsgreep te zitten, uitlevert.

Volgens Kerry zijn daarvoor officiële wegen en dat heeft hij zijn Turkse ambtsgenoot Mevlut Cavusoglu ook duidelijk gemaakt, zei hij. 'Turkije moet met bewijs komen, niet met beschuldigingen.' De VS zullen volgens Kerry niets ondernemen om een legale procedure tegen te houden.