Advertentie van Dutch Digital Agencies

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Zo maak je je website in 5 stappen voor iedereen toegankelijk

Nederland telt twee miljoen mensen met een beperking. Lang niet alle websites en apps zijn voor hen toegankelijk. Voor overheidsinstanties is digitale toegankelijkheid al een verplichting, maar bedrijven hebben nog tot 2025 de tijd om aan Europese richtlijnen voldoen. Hoe zorg je er als organisatie voor dat je online diensten voor iedereen bruikbaar en begrijpelijk zijn?

Dutch Digital Agencies
null Beeld

De wereld om ons heen digitaliseert in rap tempo. Veel websites en apps zijn niet goed toegankelijk voor mensen die slechtziend, blind of doof zijn, of een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben. Ook dyslexie, laaggeletterdheid en kleurenblindheid staan een soepel gebruik van online diensten nog te vaak in de weg.

Zo blijkt uit onderzoek van Level Level (2021) dat mensen met een visuele beperking niet zelfstandig gebruik kunnen maken van webwinkels. Over drie jaar moet elke organisatie met een website of app de digitale toegankelijkheid op orde hebben. Hoe doe je dat?

Stap 1: Testen, testen, testen

“Door je digitale platform te laten testen door mensen met een beperking, kun je observeren waar het misgaat als zij jouw website of app proberen te bedienen”, zegt Alain Dujardin, creative director van digitaal designbureau Greenberry. “Als je ernaast zit en het gesprek aangaat, voel je pas echt wat het betekent om een beperking te hebben. Het is vaak een eyeopener.” Volgens Dujardin leidt regelmatig testen zowel tot een beter product als tot een beter begrip van het belang van digitale toegankelijkheid.

Stap 2: Overtuig de hele organisatie

Hoe krijg je de hele organisatie mee, niet in de laatste plaats de beleidsbepalers? Dujardin gelooft in de overtuigingskracht van ambassadeurs. “Dat kunnen bijvoorbeeld product owners, designers of developers zijn met een persoonlijke motivatie: ze hebben zelf een beperking of kennen iemand met een beperking. Laat hen het verhaal vertellen.” Dujardin erkent dat het verbeteren van de gastvrijheid van digitale platformen tijd en geld kost, maar vindt dat het gesprek ook moet gaan over wat het oplevert. “Als je zóveel mensen uitsluit, mis je letterlijk klanten en omzet.”

Stap 3: Stippel een plan uit met je bureau

Samenwerken met een digitaal bureau heeft als voordeel dat zij alle disciplines in huis hebben, van strategen en designers tot developers en copywriters. Dujardin: “Zeker voor kleinere organisaties is digitale toegankelijkheid geen gesneden koek. Voor bureaus wel. Zij kunnen een toegankelijkheidsscan doen, sessies over het onderwerp organiseren en helpen bij het maken en uitvoeren van een stappenplan. Wanneer ga je wat doen? Het aanpassen van teksten is bijvoorbeeld heel eenvoudig, terwijl het bouwen van een contrast-optie voor slechtzienden meer tijd kost.”

Stap 4: Breng alle afdelingen de juiste kennis bij

Als digitale toegankelijkheid nog niet op de agenda staat binnen een organisatie, is het bijbrengen van basiskennis de eerste stap. Ook daar komt de expertise van digitale bureaus van pas, aldus Dujardin. “Het is belangrijk dat alle afdelingen de juiste kennis hebben. Welke tools kunnen developers gebruiken? Hoe leren redacteuren schrijven op B1-taalniveau? Daar kunnen bureaus bij helpen met een workshops of in-house trainingen.”

Stap 5: Werk naar de richtlijnen toe

Alle bedrijven met een website of app moeten vanaf 2025 voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), een Europese norm voor digitale toegankelijkheid. Voor overheidsorganisaties is die verplichting al sinds 2018 van kracht. Dujardin legt uit dat het feitelijk een checklist is met vier onderdelen: waarneembaarheid, bedienbaarheid, begrijpelijkheid en robuustheid. Zijn advies is om niet te wachten tot 2025. “Om ervoor te zorgen dat je niemand uitsluit is het slimmer om je website nu al door te lichten en stapsgewijs naar de WCAG-richtlijnen toe te werken.”

Experts over digitale toegankelijkheid

Wil je meer lezen over het belang en de voordelen van digitale toegankelijkheid? In dit artikel op de website van Dutch Digital Agencies (DDA) delen experts van de overheid en digitale bureaus hun inzichten. Digitale bureaus helpen bedrijven en publieke instellingen om hun gebruikers beter van dienst te zijn, bijvoorbeeld met een app of een digitaal platform. Als brancheorganisatie verenigt en vertegenwoordigt DDA de beste digitale bureaus van Nederland.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden