Advertentie van Dutch Digital Agencies

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Wat is de beste strategie om als bedrijf te digitaliseren?

Digitalisering speelt meer dan ooit een belangrijke rol in het bedrijfsleven. Volgens experts is de vraag allang niet meer of je als bedrijf met digitalisering moet bezig zijn, maar vooral hoe je het proces van digitalisering binnen jouw organisatie kunt versnellen. Maar wat houdt digitalisering precies in en hoe pak je dat het beste aan? En hoe voorkom je veelgemaakte fouten?

Dutch Digital Agencies
null Beeld

Digitalisering helpt organisaties slimmer te ondernemen en groeien. Niet alleen in omzet en winst, maar ook in tijdsbesparing of klantwaardering. “Enerzijds verhoogt digitalisering de productiviteit doordat je processen efficiënter kan inrichten. Anderzijds kun je veel gerichter beslissingen nemen als je als organisatie kunt werken met inzichten uit data”, vertelt Martijn Baart, Head of Strategy, Marketing & Communications bij digital agency Redkiwi. Zelf heeft hij ervaring aan zowel de bureau- alsook de klantzijde, met projecten en werkzaamheden bij verschillende grote organisaties.

Verband digitalisering en omzetgroei

Uit De Nederlandse Innovatie Monitor 2021 komt een duidelijk verband naar voren tussen digitale volwassenheid van bedrijven en een omzetgroei tijdens de coronajaren. “De wereld is al digitaal en je ziet dat dat proces door de coronacrisis alleen maar versneld is”, aldus Baart.

Waar beginnen met digitalisering?

Om te beginnen met digitalisering zijn drie dingen onmisbaar. Zelf maakt Baart hierbij vaak gebruik van het Digital Maturity Model. “Het allerbelangrijkste is een goede strategie. Een strategie geeft houvast en zorgt voor een stip aan de horizon. Het tweede ding om kritisch te bekijken, zijn de processen en de werkwijze. Deze moeten zodanig zijn ingericht dat ze aansluiten op de digitale strategie en manier van werken.”

Als laatste punt stipt hij het bundelen van data aan. De juiste data met elkaar vergelijken geeft inzicht en kennis. Daar rollen de vervolgstappen vanzelf uit voort. Door slim te digitaliseren krijg je veel meer grip op het klantproces. Hier kun je vervolgens handig op inspelen.

Hoe belangrijk is digitalisatie aan de top?

Als je als bedrijf gaat digitaliseren, is het erg belangrijk om digitaal savvy mensen op boardroom-niveau te hebben. Digitaal savvy zijn betekent dat je begrijpt dat het omarmen van technologie impact heeft op de lange termijn. Idealiter is meer dan de helft van het executive team digitaal savvy.

Uit het MITSloan Management Review blijkt dat grote ondernemingen met digitaal savvy executive teams 48 procent meer omzet en taxatiewaarde weten te behalen dan vergelijkbare bedrijven zonder digitaal savvy executive teams.

Zelfsturende teams

Succesvolle digitale organisaties zijn vaak een stuk platter, weet Baart. Als gevolg zijn de teams veelal zelfsturend. “Het management dient betrokken en op de hoogte te zijn. De rol van het management verandert en is essentieel voor het wel of niet slagen van digitalisering. Adoptie door medewerkers is hierbij van essentieel belang.”

Digitalisering doe je samen

Het kan verstandig zijn om een professional te betrekken in het proces van digitalisering. Een perspectief van buiten helpt om bepaalde processen in kaart te brengen en een ervaren agency kan eventuele discripantie uit de wereld helpen. Baart merkt dat hij met name voor personen op C-level (zoals een CEO) enorm van waarde kan zijn bij het overtuigen van management en bestuur. “We zijn dagelijks met digitalisering bezig en kunnen vanuit onze expertise veel kennis de organisatie inbrengen.”

Bureaus die helpen digitaliseren

Vele toonaangevende bureaus die bedrijven helpen bij digitalisering zijn aangesloten bij Dutch Digital Agencies (DDA). Dit is de branchevereniging voor de beste verslimmers uit de Nederlandse digitale industrie. De 150 DDA-leden hielpen al veel bedrijven met hun succesvolle digitalisatie. Meer weten? Ontdek hoe ze jou kunnen helpen of bekijk hier inspirerende cases.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden