Advertentie van VisitDenmark

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Van kust naar kust: een wandelvakantie in Sønderjylland

Zuid-Jutland, Sønderjylland op zijn Deens, is een heerlijke streek op maar zes uur rijden vanaf Utrecht. Met de Noord- en Waddenzee in het westen en de Oostzee in het oosten. Daar tussenin prijkt het glooiend groen. Hier ben je buiten: de bossen, fjorden, leuke stadjes en bezienswaardigheden maken het een geweldige wandelbestemming. Nog mooier, de regio heeft twee van de beste wandelroutes van Europa. Een aan de west- en een aan de oostkust.

VisitDenmark
De wandelroutes in Sønderjylland brengen je langs prachtige landschappen, zoals Nationaal Park de Waddenzee, waar je de bijzondere ‘zwarte zon’ kunt zien. Beeld Claire Droppert
De wandelroutes in Sønderjylland brengen je langs prachtige landschappen, zoals Nationaal Park de Waddenzee, waar je de bijzondere ‘zwarte zon’ kunt zien.Beeld Claire Droppert

Het westen: een beetje Nederlands

Tijdens de meerdaagse Markstien wandeling door Tøndermarsken, het polder- en kweldergebied van Sønderjylland, krijg je heel soms het idee dat je door Nederland loopt. Niet alleen het landschap, maar ook de molen van Højer, een Hollandse molen uit 1857, draagt daaraan bij.

Ook leuk: het oude centrum van Møgeltønder. Ooit stond hier aan de rand van de moerassen een burcht. In de zeventiende eeuw werd de burcht vernietigd en werd en kwam er een kasteel in de plaats. Het kasseienstraatje met de laan van lindebomen naar Schackenburg Slot toe, staat bekend als de mooiste straat van Denemarken.

De zwarte zon

Naast prachtige straten en herkenbare bouwwerken brengt de 54 kilometer lange wandelroute je langs het Nationaalpark de Waddenzee. De rustplaats van zo’n tien miljoen broed- en trekvogels. Denk ook aan roofvogels, zoals de zeearend, haviken en buizerds. Of bijvoorbeeld de vele wadvogels zoals ganzen, scholeksters en steltlopers. En spectaculair: de zwarte zon, of Sort Sol op z’n Deens, vindt hier twee keer per jaar plaats. Een indrukwekkend natuurfenomeen van spreeuwen die in grote zwermen van soms wel een miljoen vogels door de hemel dansen. Een tip: ga op pad met een gids, die weet waar je de meeste kans hebt om het fenomeen te zien.

Het oosten: waar het bos de zee kust

De laatste ijstijd eindigde middenin Jutland en deelde het landschap in tweeën met een stuwwal die dwars door Sønderjylland loopt en de waterscheiding van Jutland vormt – de Jutse heuvelrug. In het oosten vind je daardoor fjorden met bossen tot aan de zee. Maar ook glooiende heuvels, wat in sterk contrast staat met het bijna vlakke landschap ten westen van de heuvelrug. De Denen noemen de heuvels graag bjerge, maar maak je als wandelaar geen zorgen want heel hoog zijn ze niet.

Aan de ene kant van de Jutse heuvelrug bevinden zich fjorden met bossen tot aan de zee, de andere kant contrasteert met glooiende heuvels. Beeld Destination Sønderjylland
Aan de ene kant van de Jutse heuvelrug bevinden zich fjorden met bossen tot aan de zee, de andere kant contrasteert met glooiende heuvels.Beeld Destination Sønderjylland

Wandelroute van de gendarmerie

Het 84 kilometer lange Gendarmenpad verbindt Padborg aan de Deens-Duitse grens met Skovy op het eiland Als. Het pad is vernoemd naar de gendarmerie, opgericht in 1839. Zij hadden als voornaamste taak om smokkelaars op heterdaad te betrappen. Na 1920 bewaakte ze de grens tussen Duitsland en Denemarken. Dit deden zij totdat deze taak in 1968 werd overgenomen door de politie.

De uitgesleten paden lagen jarenlang verborgen, tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De wandelroute neemt je mee door het ijstijdlandschap en langs gevarieerde natuur. Door bossen, langs steile hellingen, over het strand, langs kabbelende beekjes, door tunneldagen, over weilanden en veengebieden, en langs het mooie Flensburg fjord.

De Gendarmstien route brengt je door ijstijdlandschappen, langs het Flensburg fjord en de mooie stadjes aan het fjord, zoals Sønderborg. Beeld Destination Sønderjylland
De Gendarmstien route brengt je door ijstijdlandschappen, langs het Flensburg fjord en de mooie stadjes aan het fjord, zoals Sønderborg.Beeld Destination Sønderjylland

Struinen door de stad

De gezellige handelssteden met hun scheve klinkerstraatjes waar de oude historische gekleurde zij aan zij staan, liggen op korte afstand van elkaar. Het historische Sønderborg is de grootste stad van Sønderjylland. Vanaf het Gendarmenpad, aan de zuidzijde bij de Christian X-brug, heb je uitzicht over het oude centrum, het kasteel en de gekleurde huizen aan de haven. Het nieuwe havengebied is gebouwd naar het masterplan van architect Frank Gehry. Het Alsik-hotel (& Spa) van 19 verdiepingen hoog contrasteert met de oude vissershuisjes en het oude pakhuis.

Krijg jij ook zin om je koffers te pakken en op reis te gaan? Oad combineert de Markstien, Sønderborg en het Gendarmstien in deze wandelvakantie reis.

Nieuwsgierig naar alle vakantiebestemmingen in Denemarken?

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden