Advertentie van ONVZ

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Geneest gember?

Gemberthee lijkt in de horeca zo langzamerhand de opmars van muntthee te overtroeven. Omdat het lekker is natuurlijk. Maar ook omdat veel mensen denken dat gember gezond is. Of zelfs geneeskracht heeft.

null Beeld Medy Oberendorff
Beeld Medy Oberendorff

Gember (Zingiber officinale) is een van de meest gebruikte smaakmakers ter wereld en heeft een eeuwenoude reputatie als natuurlijk medicijn. Van artritis tot kanker, van reuma tot menstruatiepijn, wagenziekte, diabetes, hart- en vaatziekten, migraine, ja zelfs een teveel aan buikvet zou met gember kunnen worden bestreden. Wetenschappers onderzoeken al jaren of die claims terecht zijn. Gember lijkt veelbelovend omdat het ingrediënten bevat die een ontstekingsremmend, antioxidatief en antibacterieel effect hebben. Biochemisch onderzoek in het lab, op cellijnen en op dieren, wijst uit dat ze preventief kunnen werken bij ziektes. Maar er zijn nog vrijwel geen studies gedaan met mensen waaruit overtuigend kon worden vastgesteld dat gember ziektes kan genezen. De enige uitzondering is misselijkheid. Dat gember daartegen helpt is inmiddels wel bewezen. Ook biedt gember wellicht hoop voor migrainepatiënten. Uit een artikel dat in januari van dit jaar verscheen in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Cephalalgia blijkt dat gember, in combinatie met een pijnstiller, de klachten kan helpen verminderen bij acute migraine. ‘Kan helpen’, staat er voorzichtigheidshalve in het artikel.

null Beeld

Gember is in elk geval niet ongezond, kunnen we veilig stellen. En gemberthee is, zolang je er geen suiker of honing aan toevoegt, beter dan een glas frisdrank, wijn of bier. Gember bevat bovendien nuttige stoffen en past dus in een gezond voedingspatroon, zoals dat heet bij het Voedingscentrum.

Door Marianne Meijerink

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden