de Rijksoverheid

Wat is dit?

'de Rijksoverheid ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Geldzorgen? Hulp zoeken is de belangrijkste stap naar een oplossing

Veel Nederlanders dreigen door de coronapandemie met geldzorgen te maken te krijgen. De crisis raakt vooral jongeren en flexwerkers die hun (bij)baan zijn kwijtgeraakt, en ondernemers en zzp’ers die inkomsten missen en noodgedwongen hun financiële reserves uitputten. Ondanks deze dreigende geldzorgen wachten zij vaak lang met het zoeken naar hulp. Uit schaamte, maar ook omdat zij de weg niet goed weten te vinden. En dat terwijl het juist zo is dat hoe eerder zij aan de bel trekken, hoe minder kans er is dat deze geldzorgen grote problemen worden.

null Beeld

Zet je ego opzij en vraag om hulp

Schuldenambassadeur Rainier beaamt hoe moeilijk het is om hulp te vragen. Hij vertelt: “Ik had een goedlopend evenementenbureau. De agenda voor 2020 zat helemaal vol met mooie klussen bij allerhande opdrachtgevers. En toen kwam Corona. Bám, weg omzet! Ik zag alles omvallen en een faillissement op me afkomen. Ik woon in een dorp, iedereen kent me en ik heb een goede naam. Ik schaamde me.” Uiteindelijk besloot Rainier zijn verhaal te vertellen en hulp te aanvaarden. “Mijn les voor iedere ondernemer is dan ook: zet je ego opzij en vraag hulp om geldzorgen te voorkomen.”

Schuldvrij dankzij een schuldhulpmaatje

Waar goede hulp toe kan leiden, weet ook ervaringsdeskundige André: “Mijn zorgen stapelden zich op. Ik hield geen administratie bij, maar had vooral stapels ongeopende post. Ik dacht alleen maar: ik heb gefaald.” André kreeg van alle kanten hulp aangeboden. “Ik zei steeds opnieuw: ik ga het zelf doen. Maar het lukte me niet, ik zag door de bomen het bos niet meer. Totdat ik ‘ja’ zei tegen een schulphulpmaatje.” Door diens hulp is André nu helemaal schuldenvrij. “Ik ben trots op mezelf omdat ik hulp heb toegelaten en met de billen bloot ben gegaan. Dat is de belangrijkste stap op weg naar een oplossing.”

null Beeld

Trek snel aan de bel

Met de campagne ‘De eerste stap helpt je verder’ stimuleert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om snel aan de bel te trekken als je te maken krijgt met geldzorgen. De website Geldfit.nl speelt daarbij een ondersteunende rol. Op Geldfit.nl krijg je aan de hand van een online test direct inzicht in je financiële situatie en alle mogelijke ondersteuning. Afhankelijk van jouw situatie kan dit een verwijzing naar een website, een buddy, budgetcoach of schuldhulpverlening van de gemeente zijn.

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken

Zit je net als Rainier en André met geldzorgen? Blijf hier niet mee rondlopen en ga voor advies naar de website of bel, geheel anoniem, naar 0800-8115.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden