Woutertje Pieterse Prijs voor Vlaamse tekenaar Gerda Dendooven
© Gerda Dendooven

Woutertje Pieterse Prijs voor Vlaamse tekenaar Gerda Dendooven

De Woutertje Pieterse Prijs is zaterdagmiddag gewonnen door Gerda Dendooven. De Vlaamse tekenaar werd voor haar prentenboek Stella geëerd met de belangrijkste prijs in de categorie van jeugdboeken.

In het juryrapport wordt Stella 'een pleidooi voor grenzeloos lezen en grenzeloos denken' genoemd. Stella is het verhaal van een outsider die zich staande moet houden. Ze wordt als drenkeling uit de zee opgevist en in een pleeggezin opgenomen. Alles gaat goed totdat Stella iedereen boven het hoofd groeit en de directe omgeving steeds vijandiger op haar reageert.

een pleidooi voor grenzeloos lezen en grenzeloos denken

De jury over Stella

Het is een aandoenlijke vertelling met actuele betekenis, waarvoor Dendooven zelf ook de tekst schreef. Volgens de jury, onder leiding van de oud-Journaallezer Noraly Beyer, laat Stella 'onnadrukkelijk nadrukkelijk zien hoe klein wij denken als de grote buitenwereld aanklopt'.

De 54-jarige Dendooven heeft een lange staat van dienst en kreeg al vaak literaire prijzen. Andere boeken die genomineerd waren voor de dertigste Woutertje Pieterse Prijs: Aap Beer Zebra (Bette Westera & Henriette Boerendans), De ring van koning Salomo (Lida Dijkstra & Martijn van der Linden), Het grootste en leukste beeldwoordenboek ter wereld (Tom Schamp), Hoe Tortot zijn vissenhart verloor (Benny Lindelauf & Ludwig Volbeda) en Op een ochtend vroeg in de zomer (Toon Tellegen & Sylvia Weve).