Maanlicht maakt Rome nog mooier
© Colourbox

Maanlicht maakt Rome nog mooier

Dagboek

Rome, 17 mei 1840.

Ons feestje van gisteren pakte anders uit dan verwacht, maar was toch heel geslaagd. De zonsondergang en de opkomst van de maan waren heel mooi, en niemand zag het somber in. Magnus en Landsberg kwamen met de Fransen, en Bousquet nam een vierde gast mee.

Daarop kwamen er zoveel wolken op die de maan verduisterden, dat we ons tochtje moesten afblazen en het rijtuig onder luid geweeklaag afbestelden. Het was zeer 'affreus'; nu moest ik spelen en ik heb in geen tijden zó slecht gespeeld als in Les adieux, l'absence et le retour. Daarna speelde ik iets uit Fidelio, maar al in het begin van de sonate klaarde de lucht op en tegen half twaalf was er geen wolk meer te zien.

Onder algemeen gejuich besloten we naar het Colosseum te gaan. We reden langs de Trevifontein, schitterend in het maanlicht, en Monte Cavallo - ongelooflijk, de fontein en de kolossale beelden in dit licht, ik heb nooit iets betoverenders gezien, ook het uitzicht was verrukkelijk.

Daarna afwaarts naar de Zuil van Trajanus, de basiliek van Constantijn, waar aan de achterzijde een poëtisch madonnalampje brandde, het Forum - en dan eindelijk, het Colosseum! De maan was afwisselend helder en bedekt, wat een prachtig schaduwenspel veroorzaakte.

We bleven er lange tijd en keerden via het Forum terug. Gounod klom in een acaciaboom en wierp ons bloesemtakken toe.

Fanny Mendelssohn (1805-1847), Duits componist. Uit haar Italienisches Tagebuch.