Colin Dexter
Colin Dexter © AP

Detective-auteur Colin Dexter (86) overleden in zijn 'moordstad' Oxford

Colin Dexter schreef dertien Morse-detectives, maar die zijn uitgewerkt in talloze televisieseries die van de universiteitsstad Oxford ook de moordstad van Groot-Brittannië en Europa hebben gemaakt. Na 33 afleveringen van Morse met John Thaw in de hoofdrol - hij overleed als karakter in de laatste The Remorseful Day in 2000 - volgden spin-offs als Lewis en Endeavour.

Het succes van Morse zou te maken kunnen hebben met het feit dat de in 1930 geboren Dexter het op zijn eigen karakter baseerde. Hij hield net als Morse van een sigaret, de klassieke muziek van Wagner, een classic car, een pint ale en een malt whisky. Alleen werd hij er zelf 86 mee. Hij overleed dinsdag in zijn woonplaats Oxford.

Dexter was een kruidenierszoon uit het graafschap Lincolnshire die klassieke talen studeerde - niet in Oxford, maar in Cambridge. Hij werd leraar Grieks en Latijn, waarin hij veel plezier had. 'Ik denk dat les geven meer voldoening geeft dan schrijven', zei hij een keer.

Hij was daarnaast briljant in het oplossen van kruiswoordraadsels en met name cryptogrammen. Tijdens kampioenschappen - Dexter zelf zou zes nationale titels winnen - kwam hij veel mensen tegen die deze verslaving deelden. Een daarvan was Jeremy Morse. 'Hij is de slimste man die ik ooit heb ontmoet.'

Doofheid

Vanwege doofheid kon Dexter zijn leraarscarrière niet voortzetten. Hij werd journalist en schreef dagelijks een krantenpagina vol. Tijdens een vakantie in Wales in 1973 begon hij een detective te schrijven met een gewone pen.

Na twee jaar was het boek Last Bus To Woodstock af. De eerste uitgever weigerde het, maar een volgende durfde het aan. 'Over schrijven moet je niet moeilijk doen. De meeste schrijvers komen niet verder omdat ze met een briljante zin willen beginnen. Ik dacht altijd: de eerste zin is de slechtste en het kan alleen maar beter worden.'

Nadat de televisiebewerkingen in 1987 begonnen, bemoeide hij zich daar intensief mee. Hij speelde zelfs enkele keren een rolletje maar articuleerde zo slecht dat hij geen zinnen kreeg, vertelde Kevin Whately, de acteur die Lewis speelde. In 2000 stopte de serie Morse met de inmiddels al overleden Thaw in de hoofdrol. Hij schreef ook een roman over het oplossen van kruiswoordraadsels wat hij zag 'als de meest serene en beschaafde manier om tijd te verspillen die ik ooit heb gevonden'.