The Field of Battersea, karikatuur van het duel tussen Wellesley (afgebeeld als kreeft) en Finch-Hatton. Robert Hume, zit in het midden en kijkt er naar
The Field of Battersea, karikatuur van het duel tussen Wellesley (afgebeeld als kreeft) en Finch-Hatton. Robert Hume, zit in het midden en kijkt er naar © William Heath

De held van Waterloo duelleert

Dagboek

Londen, 21 maart 1829

Vanochtend duelleerde de hertog van Wellington met lord Winchilsea. De ophef over deze gebeurtenis is zonder vergelijk. De meningen zijn erover verdeeld of de hertog het duel had moeten aangaan.

Lord Winchilsea is zo de koers kwijt, dat iedereen veronderstelde dat de hertog met stille minachting aan zijn uitspraken zou voorbijgaan. Hij kwam echter tot een ander besluit.

Ze ontmoetten elkaar vanochtend om acht uur in Wimbledon. Ze stonden op vijftien passen van elkaar. Voor ze begonnen, zei Hardinge dat hij bezwaar aantekende tegen deze gang van zaken en dat lord Winchilsea's weigering zijn excuses te maken, terwijl hij er zo evident naast zat, hem van weerzin vervulde.

Ik meen dat de hertog hem niet had moeten uitdagen. Het is erg onvolwassen

De hertog loste een schot en miste, waarna Winchilsea zijn schot in de lucht vuurde. Hij haalde meteen de brief uit zijn zak die sindsdien is gepubliceerd, waarin het woord 'excuses' echter ontbrak. De hertog las de brief en zei dat hij niet volstond. Lord Falmouth zei dat hij niet was gekomen om over woorden te twisten en dat hij bereid was om in elke aanvaardbare term verontschuldigingen aan te bieden, waarop het woord 'excuses' ter plekke werd toegevoegd.

Daarop lichtte de hertog zijn hoed, zei 'goedemorgen, heren', besteeg zijn paard, en vertrok. Ik meen dat de hertog hem niet had moeten uitdagen. Het is erg onvolwassen.

Sir Charles Greville (1794-1865), Britse hofdignitaris. Ingekort fragment uit Greville's England. The Folio Society, 1981.