Cultuurblog - Volkskrant-recensent Joost Pollmann, 'de Stripprofessor', wint P. Hans Frankfurtherprijs

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. P. Hans Frankfurtherprijs

  Drie grootmeesters uit de stripjournalistiek, Volkskrant-recensent Joost Pollmann, Rob van Eijck en Willem van Helden, krijgen dit jaar de P. Hans Frankfurtherprijs. Ze ontvangen een van de belangrijkste stripprijzen in Nederland omdat ze volgens de jury van Het Stripschap hebben aangetoond ‘hoe belangrijk de bijdrage van de journalistiek aan de wetenschap kan zijn en hoe begeesterde liefhebbers van het beeldverhaal kunnen uitgroeien tot geschiedschrijvers’.

  Joost Pollmann, ook wel ‘De Stripprofessor’ genoemd, schrijft al ruim twintig jaar recensies en artikelen over strips, graphic novels en cartoons voor de Volkskrant en bladen als Onze Taal en Quote. Daarnaast geeft Pollmann lezingen, organiseert tentoonstellingen en was jarenlang creatief directeur voor Stripdagen Haarlem, een tweejaarlijks festival dat is uitgegroeid tot een van de grootste stripevenementen van de Benelux.

  Rob van Eijck en Willem van Helden worden algemeen beschouwd als de grondleggers van de Nederlandse stripjournalistiek. Zij waren onder meer verantwoordelijk voor ‘de gouden jaren’ van het legendarische stripinformatiemagazine Stripschrift. Daarnaast publiceert Van Eijck al jaren over strips, die hij ook vaak belettert en vertaalt. Van Helden schrijft over strips in onder meer Vrij Nederland en Het Financieele Dagblad en geldt als een groot kenner van het werk van Disney-tekenaar Carl Barks, die Duckstad en een groot deel van zijn bewoners bedacht.

  De drie bekroonde stripjournalisten nemen op 1 april de P. Hans Frankfurtherprijs in ontvangst op de Stripdagen in de Jaarbeurs Utrecht. De Stripdagen worden dit jaar voor het eerst gelijktijdig gehouden met Heroes - Dutch Comic Con, het bekende evenement voor liefhebbers van strips, stripverfilmingen, tv-series, sciencefiction, fantasy, games en cosplay.

  De P. Hans Frankfurtherprijs wordt sinds 1997 uitgereikt, als een hommage aan de oprichter van het Nederlandse genootschap van stripliefhebbers Het Stripschap, die een jaar eerder op tragische wijze om het leven kwam. Eerdere winnaars van de prijs waren onder meer Stripweekblad Tina, Uitgeverij Strip2000, stripdistributeur Ron Poland en Rob van Bavel, uitgever en hoofdredacteur van het stripblad Eppo.

  Iñaki Oñorbe Genovesi

 2. Maand van de Geschiedenis

  Nelleke Noordervliet schrijft dit jaar het essay voor de Maand van de Geschiedenis. Dat maakte de romanschrijver en columnist donderdagmiddag zelf bekend bij het programma Tijd voor Max. Het essay krijgt de titel Door met de strijd.

  Noordervliet heeft een voorliefde voor geschiedenis, uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Ze debuteerde in 1987 met 'Tine of De dalen waar het leven woont', een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw. Naast historische romans als bijvoorbeeld Vrij man en Pelican Bay schrijft ze columns voor dagblad Trouw en het NPO Radio 1-geschiedenisprogramma OVT.

  Als essayist voor de Maand van de Geschiedenis, dat in oktober door het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wordt georganiseerd, werd Noordervliet voorgegaan door onder anderen Herman Pleij, Fidan Ekiz, Coen Verbraak, Michel Krielaars, Ahmed Aboutaleb en Volkskrant-columnist Martin Sommer.

  Tijdens de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar Opstand als thema heeft, is het essay van Noordervliet in de boekhandel te koop.

 3. Sony biedt excuses aan voor Peter Rabbit

  De makers van animatiefilm Peter Rabbit en producent Sony bieden excuses aan voor een scène waarin een personage dat allergisch is voor bramen wordt aangevallen met diezelfde vruchten. Hiermee hebben de makers van Peter Rabbit (die 28 maart in Nederland uitgaat) zich de woede op de hals gehaald van verschillende belangenverenigingen voor mensen met een voedselallergie. Zij menen dat de film spot met voedselallergieën. In de scène beschiet het beroemde konijn uit de verhalen van Beatrix Potter zijn allergische tegenstander met bramen, waarop deze een allergische reactie krijgt en een zogeheten Epipen moet gebruiken.

  De scène is volgens de Amerikaanse Kids with Food Allergies Foundation ‘schadelijk’ en ‘moedigt mensen aan lichtzinnig om te gaan met allergieën’. De Australische allergieorganisatie Globalaai eiste in een petitie excuses van de filmmakers. Deze werd ruim 12duizend keer ondertekend.

  Op Twitter werd de hashtag #boycottpeterrabbit in het leven geroepen door boze ouders. De makers hebben in een verklaring gemeld dat ‘voedselallergieën een serieuze zaak zijn’ en zeggen ‘het te betreuren dat ze hier zo lichtzinnig mee zijn omgegaan’.

  Devi Smits

 4. Afsluiting Bevrijdingsdag

  Bevrijdingsdag wordt dit jaar afgesloten met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat dit jaar zijn honderdjarig bestaan viert. Het orkest zal tijdens het jaarlijkse 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam onder leiding staan van gastdirigent Antony Hermus. Ook Maan, Willemijn Verkaik, CB Milton, bariton Bastiaan Everink en de pas zestienjarige topvioliste Noa Wildschut zullen het podium op de Amstel betreden.

  Het thema van de herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei is dit keer verzet. In aanloop naar het doorgaans licht klassieke concert spreken de artiesten van het 5 mei-concert met voormalige verzetsstrijders en veteranen over het thema vrijheid. Ze doen hiermee inspiratie op voor hun optreden. Violiste Noa Wildschut zei daarover: ‘De componist Messiaen schreef een muziekstuk terwijl hij gevangen zat in een Duits concentratiekamp. Desondanks hoor je zijn geestesvrijheid doorklinken in de tonen. Als het je lukt om je in zo'n dreigende situatie vrij te voelen, dan moet dat wel de ultieme vorm van vrijheid zijn.’

  Het 5 mei-concert op de Amstel is gratis toegankelijk voor publiek, wordt traditiegetrouw bijgewoond door de koninklijke familie en is rechtstreeks te zien op NPO 1. Het concert op de Amstel wordt traditioneel afgesloten met de evergreen We’ll Meet Again van de Britse artieste Vera Lynn.

 5. Solotentoonstelling Lucebert in Den Haag

  De Haagse galerie Nouvelles Images presenteert momenteel een grote solotentoonstelling van Lucebert (1924-1994), gepland naar aanleiding van zijn biografie. Uit die biografie van Wim Hazeu die gisteren verscheen blijkt dat de schrijver en kunstenaar in zijn jeugd sympathiseerde met de nazi's. Galeriehouder Marie Jeanne de Rooij heeft de biografie nog niet gelezen. Het nieuws van donderdag overviel haar niet. Ze vertelt dat de familie van Lucebert de galeriehouders voor verschijning had ingelicht over de brieven: 'Ik had begrepen dat het om jonge brieven ging met nazi-sympathieën erin. Dat is heel ernstig. We beschouwen het als een jeugdzonde, met de nadruk op beide woorden: jeugd en zonde.' Lucebert wordt al veertig jaar door de galerie vertegenwoordigd. Dat verandert niet. De Rooij: ‘Voor de waardering van zijn oeuvre maakt dit niet uit.’ Wel zullen krantenartikelen over de biografie in de galerie worden getoond, net als de biografie.

 6. Zanger The Temptations overleden

  Dennis Edwards, de voormalige leadzanger van de Amerikaanse band The Temptations, is vrijdagochtend in een ziekenhuis in Chicago overleden aan complicaties van hersenvliesontsteking. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Edwards zou zaterdag 75 jaar zijn geworden.

  The Temptations werden in de jaren zestig met The Supremes de boegbeelden van Motown. Edwards volgde in 1968 David Ruffin (My Girl) op als zanger van de groep, die dankzij zijn stem kon overschakelen naar een stijl die bekend zou worden als psychedelische soul. Het nummer Cloud Nine werd meteen een megahit.

  Later schitterde Edwards onder meer met Papa Was A Rollin' Stone. In 1985 had hij als solist nog succes met Don't Look Any Further.

 7. Huijbregts doet oudejaarsconference

  Marc-Marie Huijbregts luidt 2018 uit op televisie. De cabaretier, presentator en acteur verzorgt dit jaar de oudejaarsconference. De titel is ook al bekend: Onderweg Naar Morgen. De conference wordt, zoals elk jaar, uitgezonden door BNNVARA. Dit keer rechtstreeks vanuit de schouwburg in Tilburg.

  Huijbregts maakte vanaf 2000 in totaal zes soloprogramma's, waaronder Opdat ik niet vergeet en Florissant. Op televisie was hij te zien in We zijn weer thuis (VPRO), 't Schaep met de 5 Pooten (KRO) en als Sorrypiet in het Sinterklaasjournaal (NTR). Huijbregts is vaste tafelheer in De Wereld Draait Door (DWDD). Het is de eerste keer dat Huijbregts de oudejaarsconference doet. 'Hij treedt daarmee in de voetsporen van collega's als Theo Maassen, Herman Finkers, Claudia de Breij en Youp van 't Hek', aldus BNNVARA. Van 't Hek trok op 31 december 2017 bijna 2,6 miljoen tv-kijkers.

 8. Jean-Paul Rosenberg wint gedichtenprijs

  Jean-Paul Rosenberg uit Zeist heeft de Turing Gedichtenwedstrijd 2017 gewonnen. Zijn Laatste foto van de vrede is in de Rode Hoed in Amsterdam uitgeroepen tot beste Nederlandstalige gedicht van het jaar. Rosenberg ontving een geldprijs van 10.000 euro. De uitreiking was live te volgen bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

  De Nijmeegse Merel van Slobbe met haar gedicht Als je stil bent hoor je in de verte gletsjers smelten werd tweede en kreeg 5000 euro. Op de derde plek eindigde Dan Falck die 2000 euro op zijn bankrekening mag bijschrijven voor het gedicht Onderbreking van de sleur.

  De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormt de afsluiting van de Poëzieweek 2018. Aan de negende editie deden bijna 3000 dichters mee, die meer dan 8000 gedichten instuurden. De 100 beste gedichten zijn gepubliceerd in de bundel Goudlicht en avondschijn.

 9. Schouwburg en Toneelgroep gaan ITA heten

  Internationaal Theater Amsterdam, kortweg ITA, zo gaat de organisatie heten die zal voortkomen uit de voorgenomen fusie van de Amsterdamse Stadsschouwburg (SSBA) en Toneelgroep Amsterdam (TA). De twee organisaties voeren verregaande gesprekken teneinde tot een fusie te komen. In september werd al een gezamenlijke directie benoemd, bestaande uit Dianne Zuidema (directeur SSBA), Wouter van Ransbeek en Ivo van Hove (beide TA).

  De naam ITA doet volgens de organisatie recht aan zowel de internationale programmering van de schouwburg, als aan de internationale ambities van huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam. 'Geworteld in Amsterdam, maar met de blik op de wereld gericht.'

  'ITA werkt, programmeert, produceert, reist en denkt internationaal', staat in de aankondiging van de nieuwe naam.

  Herrien Wensink

 10. Kunstenaar Verhoeven wint Iraanse prijs

  Theatermaker en kunstenaar Dries Verhoeven (41) heeft tijdens de offstage competition van het Fadjr International Theater Festival in Teheran (Iran) de prijs gewonnen voor de beste buitenlandse performance, met zijn interactieve video-installatie Guilty Landscapes III. Hierin staat de toeschouwers een klein kwartier oog in oog met een man op de puinhopen van een kapotgeschoten straathoek in Homs. Op ingenieuze manier ontstaat kortstondig een persoonlijk contact tussen bezoeker en Syriër. Het festival had expliciet gevraagd om het derde deel van de vierdelige installatie over ‘schuldige landschappen’, daar Iran zelf heeft deelgenomen aan de bombardementen op de Syrische stad.

  Berichtgeving in Westerse media over deelname van Verhoeven aan het festival was precair omdat de Iraanse overheid deze episode van Guilty Landschapes zou kunnen verbieden vanwege ‘vermeend ondermijnend karakter’. Nu de installatie is vertoond, roemt de jury van het festival de wijze waarop Verhoeven oproept tot dialoog, in dit geval met mensen in een stad die door bombardementen dagelijks in het nieuws was.

  Naast Verhoeven vielen ook Valentijn Dhaelens (De Grote Mond) en Remini Protokoll (Remote Teheran) in de prijzen. Episode I van Guilty Landschapes, waarin de toeschouwer contact maakt met een medewerker van een lawaaiige kledingfabriek in Hangzou (China), is te zien van 7 t/m 11 februari, in Theater Rotterdam (locatie Schouwburg) tijdens Art Rotterdam.

  Annette Embrechts