Cultuurblog - Gouden Ganzenveer voor Zuid-Afrikaanse Antjie Krog

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Gouden Ganzenveer voor Antjie Krog

  De Zuid-Afrikaanse dichter, schrijver en hoogleraar Antjie Krog krijgt de Gouden Ganzenveer 2018. Deze literaire prijs gaat jaarlijks naar een persoon of instituut vanwege zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

  Voorzitter Gerdi Verbeet van de Academie De Gouden Ganzenveer maakte de keuze voor Krog bekend in het radioprogramma De Taalstaat. Krog (65) werd geprezen als ‘een bijzondere en veelzijdige dichteres, als een uitzonderlijk integere schrijfster en journaliste, en als een begenadigd performer van haar eigen werk’. In Nederland heeft Krog vooral bekendheid gekregen door haar vele optredens bij Poetry International, de Nacht van de Poëzie en het festival Winternachten.

  De Zuid-Afrikaanse reageerde ontroerd op haar onderscheiding en zei dat dat de prijs op een interessant moment komt, omdat het Afrikaans volgens haar ‘een bedreigde taal’ is. Krog debuteerde al op haar achttiende jaar met de dichtbundel Dogter van Jefta. Ze schrijft behalve poëzie ook proza, toneel en non-fictie. Daarnaast is zij werkzaam als buitengewoon hoogleraar Letteren en Filosofie aan de Universiteit van de Westkaap in Zuid-Afrika.

  Krogs werk is vaak persoonlijk en sterk geëngageerd. Terugkerende thema’s zijn de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar vaderland Zuid-Afrika, het vrouw-zijn, het ouder worden en de verhouding tussen mens en universum. Haar werk is veelvuldig bekroond, onder andere met de prestigieuze Hertzogprijs, de Reina Prinsen Geerligsprijs en de Eugène Maraisprys.

  Krog krijgt de Gouden Ganzenveer 2018 op 19 april uitgereikt. De literaire prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de academie. Eerdere winnaars zijn onder anderen Arnon Grunberg, Xandra Schutte, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman en Michaël Zeeman.

 2. Verloren gewaande beelden Laurel ontdekt

  Het Fries Film Archief heeft in zijn collectie een bijzondere versie ontdekt van Detained, een solofilm van de Britse acteur Stan Laurel uit 1924. Daarop staan scènes met special effects, die tot op heden als verloren werden beschouwd. Laurel, beter bekend als de dunne van het komische duo Laurel en Hardy, belandt in een van de verloren filmfragmenten als gevangene aan de galg. 'Zijn nek raakt hierbij buitenproportioneel uitgerekt, wat vervolgens leidt tot een komische ontsnapping', laat het Fries Film Archief weten.

  Een medewerker van het archief stuitte op het filmmateriaal tijdens een digitaliseringsproject. Toen hij de nitraatfilm zag, die het archief in 2007 had gekregen van een amateurhistoricus, ging hij op onderzoek uit. In het boek Stan Without Ollie: The Stan Laurel Solo Films, 1917 - 1927 stond de ontbrekende scène, the hanging scene, beschreven, die wel te zien is in de Nederlandse kopie. Het museum noemte het 'een bijzonder moment'.

  Het materiaal lag lange tijd opgeslagen in de kelder van een oude fotografiewinkel in Leeuwarden van de familie Van Kampen. De familie liet weten dat Hendrik van Kampen kort na de oorlog een partij films voor 100 gulden opkocht om te kunnen verhuren of te vertonen. Waarschijnlijk zaten daar 35mm nitraatfilms tussen, aldus het Fries Film Archief.

 3. Comeback popband Johan

  De Nederlandse band Johan maakt binnenkort een comeback. De formatie van zanger en gitarist Jacob de Greeuw, die vanaf medio jaren negentig tot het afscheid in 2009 furore maakte met melodieuze, Beatlesque gitaarpopsongs, komt op 13 april met een nieuw album. Daarna volgen optredens tijdens de festivals Motel Mozaique en Dauwpop en poppodia in Groningen, Utrecht, Nijmegen en Amsterdam.

  'Er waren te veel stukken, strofen, beelden en geluiden die schreeuwen om in songs te worden vervat', stellen De Greeuw en de andere leden van Johan, Diets Dijkstra (bas), Jeroen Kleijn (drums) en nieuwkomer Robin Berlijn (gitaar), in een verklaring. Ze werkten het afgelopen jaar aan het nieuwe album. In 2015 trad Johan eenmalig op met The Ex en Taxi To The Ocean in thuisstad Hoorn tijdens de afscheidsavond van het bekende plaatselijke Café Swaf.

  Johan werd in 1990 door De Greeuw opgericht als Visions Of Johanna (vernoemd naar een liedje van Bob Dylan). In 1996 veranderde de bandnaam in Johan en verscheen het gelijknamige Engelstalige debuutalbum. In wisselende bezettingen bracht de gitaarband vervolgens Pergola (2001), Thx Jhn (2006) en 4 (2009) uit.

  De platen werden door poprecensenten tot de betere Nederlandse werken uit de historie gerekend. Het nummer Tumble and Fall, afkomstig van de plaat Pergola, stond afgelopen december op plaats 1826 in de Top 2000 van NPO Radio 2.

 4. Paul Verhoevens Elle maakt kans op Bafta

  Paul Verhoevens veelvuldig bekroonde film Elle maakt onverwachts weer kans op een belangrijke filmprijs. De thriller waarin een vrouw - gespeeld door de Franse actrice Isabelle Huppert – achter haar verkrachter aan gaat, is genomineerd voor de BAFTA’s. Dat zijn de belangrijkste filmprijzen van Groot-Brittannië, zeg maar het Britse equivalent van de Amerikaanse Oscars.

  Elle heeft de nominatie te pakken in de categorie beste buitenlandse film. Of Verhoeven op 18 februari ook echt een BAFTA krijgt uitgereikt in de Royal Albert Hall in Londen, is afwachten. De concurrentie is groot: zo zijn onder meer The Salesman, waarmee de Iraanse filmmaker Oscar Asghar Farhadi vorig jaar een Oscar won voor beste buitenlandse film, en Angelina Jolies’ verhandeling over de gevolgen van het schrikbewind van de Rode Khmer in Cambodja (First They Killed My Father) eveneens genomineerd.

  Elle viel eerder in de prijzen bij de Golden Globes: hoofdrolspeelster Huppert kreeg vorig jaar de prijs voor haar spel en Verhoeven nam het beeldje voor beste buitenlandse film in ontvangst. Vervolgens volgde succes in Spanje, waar Verhoevens film een Goya won voor beste Europese film. Bij de Césars, de prestigieuze filmprijs van Frankrijk, werd Elle verkozen tot beste Franse film van het jaar. Hoofdrolspeelster Huppert kreeg een César als beste actrice. Daarnaast was Elle ook de inzending van Frankrijk voor de Oscars, maar werd de film uiteindelijk niet genomineerd.

  Het fantasydrama The Shape of Water is de grootste kanshebber tijdens de uitreiking van de BAFTA's. De film van de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro is twaalf keer genomineerd, waaronder de belangrijkste categorie beste film. The Shape of Water werd vorig jaar in Venetië al bekroond met de Gouden Leeuw. Daarnaast was de film zeven keer genomineerd bij de Golden Globes, maar ging afgelopen zondag met slechts twee prijzen naar huis.

  Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, de film die bij de Globes de grote winnaar werd, is ook een goede kanshebber bij de BAFTA's. De zwarte filmkomedie heeft negen nominaties in de wacht gesleept, evenals Darkest Hour, de verfilming over Winston Churchill met Gary Oldman in de hoofdrol.

 5. Ray Thomas (76) overleden

  De Britse rockmuzikant en oprichter van de Moody Blues, Ray Thomas, is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn woning in Surrey aan de gevolgen van prostaatkanker.

  Thomas was een muzikale duizendpoot: hij was een zanger, liedjesschrijver en bespeelde instrumenten. Hij kende zijn beste jaren in de jaren zestig en zeventig, nadat hij de Moody Blues oprichtte met Mike Pinder, Denny Laine, Graeme Edge en Clint Warwick. De Moody Blues braken in 1967 bij het grote publiek door met hun album Days Of Future Passed. Op de plaat werden popmuziek en klassieke muziek met elkaar gecombineerd.

  De rockballad Nights In White Satin is het bekendste nummer van de plaat. Thomas nam de bekende fluitsolo in het nummer voor zijn rekening. De rockklassieker stond afgelopen december op plaats 124 in de Top 2000 van NPO Radio 2.

 6. Zangeres France Gall overleden

  De Franse zangeres France Gall is op zeventigjarige leeftijd overleden. Ze stierf in een ziekenhuis in Parijs aan de gevolgen van een longaandoening, melden Franse media. Gall won in 1965 het Eurovisiesongfestival met het liedje Poupée de cire, poupée de son. Ze deed mee namens Luxemburg.

  'Er zijn woorden die we nooit zouden willen uitspreken. France Gall is op 7 januari naar het Paradijs gegaan, nadat ze twee jaar, in stilte en waardigheid, heeft gestreden tegen de terugkeer van een tumor', liet haar zaakwaarnemer weten. Tijdens de behandeling kreeg ze een zware longinfectie. Sinds 19 december lag ze daarvoor in het ziekenhuis.

  Gall komt uit een muzikale familie. Haar vader schreef teksten voor onder andere Charles Aznavour. Ze leerde op vijfjarige leeftijd piano spelen en op elfjarige leeftijd gitaar. In 1976 trouwde ze met collega-zanger Michel Berger. Ze bleven samen tot zijn dood in 1992.

 7. Laatste seizoen GoT naar 2019

  Lees ook

  Seizoen 7 van Game of Thrones eindigt spectaculair, en laat één grote vraag achter.

  Op zoek naar nieuw bingemateriaal? De Volkskrant kijkt voor u (nieuwe) series en bespreekt er iedere week een. Bekijk hier de recensies van de beste, slechtste, grimmigste of bizarste series.

  Slecht nieuws voor liefhebbers van Game of Thrones: het achtste en laatste seizoen van de razend populaire HBO-serie zal pas in 2019 worden uitgezonden. De schrijvers van Game of Thrones, dat is gebaseerd op de boekenreeks A Song of Ice and Fire van fantasyschrijver George R.R. Martin, zouden meer tijd nodig hebben om de laatste afleveringen zo spectaculair en bevredigend mogelijk te maken.

  De opnamen van het achtste en laatste seizoen zijn momenteel nog in volle gang. Opmerkelijk is dat daarbij voor de allerlaatste aflevering rond de verwikkelingen rond Jon Snow, Daenerys Targaryen en Cersei Lannister meerdere scenario’s worden gefilmd. De makers van de succesvolle serie, die diverse malen te maken hebben gehad met spoilers, gelekte afleveringen en hacks sinds de start in 2011, hopen dat door deze scenario's het tot op het allerlaatste moment voor niemand duidelijk is hoe de strijd om de IJzeren Troon echt afloopt.

  Het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones zal slechts zes afleveringen tellen, maar deze duren langer dan normaal. De HBO-serie won de afgelopen jaren tientallen prijzen, waaronder 38 Emmy Awards. Ook was Game of Thrones zes jaar op rij de meest illegaal gedownloade serie ter wereld.

 8. Boek over Trump nu al te koop

  Top vijf

  De belangrijkste onthullingen uit het boek van Michael Wolff over Trump.

  Het onthullende boek van de Amerikaanse journalist Michael Wolff over het Witte Huis onder president Trump, ligt na een storm van media-aandacht vandaag al in de winkel. De uitgever heeft hiertoe besloten nadat advocaten van Trump probeerden de publicatie te voorkomen.

  Fire and Fury: Inside the Trump White House zou eigenlijk pas volgende week dinsdag te koop zijn. Auteur Michael Wolff kondigde echter donderdag via Twitter aan dat het boek, dat nu al een bestseller is, vervroegd uitkomt. Uitgeverij Henry Holt bevestigde dit later.

  Nadat uitspraken uit het boek waren verschenen in de Amerikaanse pers, dreigde de advocaat van Trump met juridische stappen wegens laster tegen zowel Wolff als zijn uitgever. In een brief riep hij de uitgever op de publicatie dinsdag niet door te laten gaan. Volgens de advocaat volgen mogelijk ook stappen jegens Steve Bannon.

  Bannon, de voormalig adviseur van de president, laat zich in het boek uiterst kritisch uit over Trump. In het boek komen in totaal tweehonderd medewerkers, ex-medewerkers en adviseurs van Trump aan het woord. Bannon noemt een ontmoeting van Donald Trump jr met een Russische advocate tijdens de verkiezingsstrijd van 2016 'verraad, onpatriottisch en rotzooi' in het boek. Daarop reageerde de president dat Bannon 'zijn verstand verloren heeft'.

  De krant The Wall Street Journal meldde donderdag dat Bannon door zijn anti-Trump uitspraken in de problemen gekomen bij het ultrarechtse medium Breitbart. Hij verliet Breitbart om de campagne van Trump te leiden en hield daar een baan in het Witte Huis aan over, maar na een half jaar moest Bannon het veld ruimen. Hij keerde direct terug naar Breitbart, en Bannon en de president zouden naar eigen zeggen niet met elkaar overhoop liggen.

  In onder meer Fire and Fury is Bannon onlangs begonnen zich wel degelijk negatief uit te laten over zijn voormalige baas. De eigenaars van Breitbart zijn hier niet blij mee, aldus de krant. Ze zouden zich beraden op stappen om zich van Bannon te distantiëren.

 9. Cate Blanchett juryvoorzitter Cannes

  De Australische actrice Cate Blanchett wordt juryvoorzitter van de komende editie van het Filmfestival van Cannes, zo maakte de organisatie van het festival in de bekende Franse badplaats donderdag bekend. Blanchett volgt regisseur Pedro Almodóvar als juryvoorzitter op. Onder zijn voorzitterschap werd afgelopen jaar de Zweedse film The Square van Ruben Östlund met de prestigieuze Gouden Palm bekroond. Eerdere juryvoorzitters van het festival waren onder anderen Steven Spielberg, Sean Penn en de gebroeders Coen.

  Blanchett is sinds de start van het festival in 1946 de elfde vrouw die het voorzitterschap op zich neemt. De Australische actrice won in 2014 de Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in Blue Jasmine van Woody Allen. Afgelopen jaar was ze te zien in het veelgeprezen Manifesto van Julian Rosefeldt.

  Blanchett is momenteel ook een van de vrouwen achter het initiatief Time’s Up, dat eerder deze week gelanceerd werd. Time’s Up zal een fonds starten dat geld inzamelt om slachtoffers van seksueel misbruik juridische steun te kunnen geven. Naast Blanchett werken nog vele andere vrouwelijke Hollywoodsterren, waaronder Reese Witherspoon en Natalie Portman, aan het initiatief mee. Time’s Up komt als reactie op de #MeToo-ontwikkelingen van de laatste maanden, waarbij vele slachtoffers van seksueel misbruik hun verhaal hebben gedaan.

  Het Filmfestival van Cannes vindt plaats van 8 tot en met 19 mei.

 10. Film Jimmie opent filmfestival Rotterdam

  De 47ste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) wordt geopend met de Zweedse film Jimmie van filmmaker Jesper Ganslandt, een roadmovie over een vader en zoon op een vlucht door heel Europa.

  De twee hoofdrollen worden gespeeld door Ganslandt en zijn vierjarige zoon Hunter. Directeur Bero Beyer noemt Jimmie ‘een intense filmervaring die ons de wereld opnieuw doet bekijken, door de ogen van een vierjarig jongetje.’

  Ganslandt debuteerde in 2006 met Falkenberg Farewell. Zijn tweede film The Ape draaide in 2010 in Rotterdam. Als slotfilm werd The Death of Stalin van Armando Iannucci aangekondigd, een film die op 3 februari te zien zal zijn. De zwarte komedie met acteurs als Michael Palin en Steve Buscemi gaat over de machtsstrijd in het Kremlin na de dood van Stalin in 1953. Het festival vindt plaats vanaf 24 januari tot en met 4 februari.