Cultuurblog - Stadsschouwburg Amsterdam start nieuw festival over herkomst en diversiteit

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. SSBA krijgt nieuw festival over herkomst

  De Stadsschouwburg Amsterdam organiseert een nieuw festival in een poging een groter deel van de 180 culturen uit de hoofdstad binnen de muren van het theater te krijgen.

  Vanaf Valentijnsdag 2018 staat het pand tien dagen in het teken van voorstellingen waarin herkomst op meerdere manieren een rol speelt. De titel van het festival wordt 'Lieve stad, …' als verwijzing naar de dit jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan en zijn streven er te zijn voor alle Amsterdammers.

  Het festival opent met de voorstelling Beytna van de Vlaamse Koen Augustijnen, de Libanees Omar Rajeh, Anani Sanouvi uit Togo en Hiroaki Umeda uit Japan. Rajehs moeder kookt tijdens de voorstelling voor 600 toeschouwers.

  René van der Pluijm, hoofd programmering van de SSBA, maakte dit bekend, tijdens een diversiteitsdebat over 'kunsten in tijden van globalisering' op de openingsavond van het Explore Festival, dat internationaal geprezen voorstellingen uit landen als Chili, China en Marokko naar twaalf theaters in Nederland haalt. Het Explore Festival duurt nog tot 2 december en speelt zich af in Den Haag, Breda, Amsterdam, Heerlen, Kerkrade, Utrecht, Groningen en Rotterdam.

 2. Hollands Hoop krijgt derde seizoen

  Dit schreven we eerder over Hollands Hoop 

  Het tweede seizoen van Hollands Hoop schakelt naar een nóg hogere versnelling. Het werd een grootse, lange en moeizame productie, vertellen makers Dana Nechushtan en Franky Ribbens

  Seizoen twee van Hollands Hoop opent geheel volgens de 'op-hol-geslagen-camper-in-de-woestijn'-methode van Breaking Bad, een serie waar Hollands Hoop wel meer mee gemeen heeft. Lees hier wat onze recensent van het tweede seizoen vond.

  De veelgeprezen dramaserie Hollands Hoop, de ‘Nederlandse Breaking Bad’ genoemd, krijgt een derde seizoen. Dat hebben BNNVara en de makers afgesproken. Franky Ribbens schrijft wederom het scenario en de regie is opnieuw in handen van Dana Nechushtan.

  ‘Geweldig dat we een derde seizoen mogen maken. We zijn nog lang niet uitverteld en alle personages die het dit seizoen overleven, mogen uiteraard weer mee naar de ‘High North’, zo hebben Ribbens en Nechushtan vrijdag in een verklaring laten weten.

  Hollands Hoop vertelt over Fokke Augustinus, een forensisch psychiater met een burn-out die verhuist naar de Groningse boerderij van zijn vader. Deze bleek de spil te zijn in een internationale wietorganisatie, een taak die Fokke besluit over te nemen. De rol van Fokke wordt gespeeld door Marcel Hensema. Andere hoofdrollen worden vertolkt door Kim van Kooten, Gaite Jansen en Hadewych Minis. Hollands Hoop, waarvan op dit moment het tweede seizoen wordt uitgezonden, trekt op de zaterdagavonden veel kijkers op NPO2. De serie won eerder een Gouden Kalf voor beste televisiedrama en werd onlangs onderscheiden met de Kees Holierhoek Scenarioprijs, de belangrijkste scenarioprijs in het Nederlandse taalgebied. Volgens de jury heeft Hollands Hoop ‘een spannend, slim en stuwend scenario dat even kundig is als origineel'.

  Het nieuwe seizoen wordt vanaf 2018 opgenomen.

 3. Nederland: piloot 'Terror' onschuldig

  Het Nederlandse toneelpubliek verklaart majoor Lars Koch in de voorstelling Terror overwegend onschuldig. Terror is een theaterproductie in de vorm van een rechtbankzitting. Het publiek moet beslissen over gevechtspiloot Koch, gespeeld door Jeroen Spitzenberger, die een gekaapt KLM-toestel neerschiet en daarmee 148 passagiers opoffert voor 54.000 toeschouwers in de Amsterdam Arena.

  Heeft majoor Koch goed gehandeld of niet? Offer je 148 mensenlevens op voor een vol stadion? De officier van justitie (Johanna ter Steege) acht Koch in de voorstelling schuldig aan meervoudige moord, zijn advocaat (Khaldoun Elmecky) pleit hem op morele gronden vrij. Het publiek mag vervolgens beslissen. Terror heeft nu in Nederland 37 opvoeringen beleefd. Daarvan werd 35 keer in meerderheid door het publiek het onschuldig uitgesproken.

  Alleen in Laren en in Emmen dachten ze er tijdens de voorstelling anders over. Hoofdelijk gestemd bleken er ook elders toch nogal wat mensen het ‘schuldig’ uit te spreken: 7387 stemmen voor onschuldig en 4728 voor schuldig.

  Terror van de schrijvende Duitse advocaat Ferdinand von Schirach, dat begin oktober in Den Haag in Nederlandse première ging, maakt wereldwijd de tongen los. In Duitsland had het theaterstuk zo’n impact dat de voorstelling ook live op televisie werd uitgezonden. In Nederland volgen nog ruim twintig voorstellingen.

  Lees ook:
  Offer je 148 mensenlevens op voor een vol stadion? Theaterpubliek beslist wat moreel juist is - Interview met theatermakers Peter de Baan en Chiara Tissen

  Terror is een college strafrecht, een denkoefening en leerzaam theater ineen (****) - lees hier de recensie.

 4. Omroep MAX haalt Jeroen van Inkel

  Jeroen van Inkel is de nieuwe MAX-presentator op NPO Radio 5. Hij is vanaf dinsdag 2 januari te horen in het ochtendprogramma Wekker-Wakker!. Directeur Jan Slagter van MAX zegt ‘een topper' te hebben binnengehaald.

  Volgens Van Inkel krijgt hij de gelegenheid om ‘echt op gevoel’ een ochtendprogramma te doen met het nieuws van die dag en muziek om bij wakker te worden. De 56-jarige dj was begin dit jaar nog te horen op Radio Veronica. De laatste maanden zat hij echter thuis. Eerst werd hij geveld door een licht hartinfarct. Vervolgens bleek Radio Veronica niet bereid zijn tot augustus lopend contract bij de zender te verlengen. Van Inkel besloot daarop na zijn herstel niet meer terug te keren en naar een nieuwe werkgever te zoeken.

  Van Inkel begon zijn loopbaan begin jaren 80 bij de piratenzenders Hofstad Radio en Radio Decibel. Van Inkel maakte daarna snel naam met programma's als Curry en Van Inkel (met Adam Curry), Rinkeldekinkel en Het foute uur bij radiostations als Veronica en Qmusic.

  Van Inkel gaat de plek invullen die vrijkwam nadat vorige week bekend was geworden dat Wekker-Wakker!-presentator Henk Mouwe aan het eind van dit jaar met pensioen gaat. Co-presentator Manuëla Kemp schuift door naar de avond. Samen met Henkjan Smits gaat ze Tijd voor MAX Radio maken, elke werkdag van 18.00 tot 20.00 uur op NPO Radio 5.

  Lees ook:
  Wat was het geheim van een van de succesvolste radioduo's van Nederland? - Van Inkel & Curry: lang leve de lol.

  'Je weet pas wat je hebt als je het níét meer hebt' - Interview Jeroen van Inkel.

 5. Gould en Sylbing maken balans op

  Documentairemakers Ester Gould en Sarah Sylbing maken een jaar na de veelbesproken en bewierookte tv-serie Schuldig de balans op in een zesdelige podcast op de site van omroep Human. Samenvattingen daarvan worden op NPO Radio 1 uitgezonden.

  Vanaf 25 november blikken Gould en Sylbing terug en kijken hoe het de hoofdrolspelers in hun serie nu vergaat. Zowel de bewoners van de Amsterdamse Vogelbuurt als de professionals die de bewoners proberen te helpen, komen aan het woord. Zo komen Dennis - die een zieltogende dierenwinkel runt - hulpverlener Paul en deurwaarder Ed voorbij. Ook bekijken Gould en Sylbing in hoeverre in Nederland iets veranderd is in het denken over schulden; in de politiek, de hulpverlening en het beleid.

  Schuldig was eind 2016 te zien bij Human op NPO 1 (hier terug te kijken) en maakte veel los. De pers was lovend en een miljoen kijkers leefden wekelijks mee met de bewoners uit de Amsterdamse Vogelbuurt. De documentaireserie won ook prestigieuze prijzen als de Zilveren Nipkowschrijf en de Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs. Ook werden makers Gould en Sylbing en uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2016.

 6. Het Brabants Museum verwerft Van Gogh

  Het Noordbrabants Museum heeft afgelopen dinsdag op een veiling van Sotheby’s in New York een schilderij van de hand van Vincent van Gogh (1853-1890) verworven. Collse watermolen is volgens het museum in Den Bosch een van de weinige belangrijke schilderijen uit de Brabantse periode van Van Gogh dat nog in particulier bezit was.

  Het schilderij werd gekocht voor een bedrag van bijna 3 miljoen euro, de grootste aankoop van Het Noordbrabants Museum ooit. Het museum liet zich daarbij adviseren door het Van Gogh Museum in Amsterdam. De provincie Noord-Brabant verleende een subsidie van 1,5 miljoen euro om de aanschaf mogelijk te maken.

  Vincent van Gogh woonde vanaf december 1883 bijna twee jaar in Nuenen, eerst bij zijn ouders, later elders in het dorp. Tijdens zijn verblijf in het Noord-Brabantse dorp richtte hij zich sterker dan voorheen op het schilderen. Daarbij koos hij vaak voor de weergave van mensen aan het werk, bijvoorbeeld wevers, en voor de natuur, zoals in het nu door het museum verworven landschap met Collse watermolen.

  Rijksmonument
  Tegenwoordig ligt de door Van Gogh in mei 1884 geschilderde watermolen in de gemeente Eindhoven. De molen is in 1975 gerestaureerd en heeft de status van rijksmonument. Onlangs is een convenant getekend door de provincie Noord-Brabant, negen Brabantse gemeenten en enkele Brabantse culturele organisaties om 39 aan Van Gogh gerelateerde monumenten te beschermen. De Collse watermolen is er daar een van.

  Het aangekochte schilderij wordt over enkele weken in Het Noordbrabants Museum geëxposeerd. Daar hangen nu negen andere werken van Van Gogh. Naast het schilderij Spittende boerin en de aquarel De tuin van de pastorie te Nuenen, beide eigendom van het museum, worden er bruiklenen getoond van andere musea en een particuliere collectie. Collse watermolen was dertig jaar geleden al eens in het museum te zien tijdens een tentoonstelling. (Michiel Kruijt)

 7. European Film Award voor Brimstone

  Leendert van Nimwegen heeft een European Film Award in de categorie haar & make-up gewonnen voor zijn werk voor de western Brimstone van regisseur Martin Koolhoven. De European Film Academy kondigde dinsdag de eerste zeven winnaars aan een EFA-prijs, zeg maar de Europese equivalent van de Oscars.

  De zevenkoppige jury was enthousiast over het werk van Van Nimwegen die in Brimstone met zijn make-up en haar 'glans geeft aan de personages, zowel goed als slecht, jong als oud, bij hun ontwikkeling door de film heen. Speels en kleurrijk, sober en sinister. De perfecte combinatie van haar & make-up is schitterend vormgegeven en maakt de karakters levensecht.’

  Van Nimwegen, die eerder onder meer haar en make-up deed voor de Nederlandse televisieserie Toren C (t/m 2013) en de Amerikaanse blockbuster The Fault in Our Stars (2014), laat aan de Volkskrant weten ‘superblij en vereerd’ te zijn met de European Film Award.

  Volgens Van Nimwegen beschouwde hij al vanaf het begin het script van Brimstone niet als een western, maar eerder als een verhaal over een priester wiens religieuze dominantie steeds groter wordt, en steeds extremere vormen aanneemt. ‘De film is opgedeeld in vier delen, en ik heb die delen als aparte hoofdstukken beschouwd die ieder om hun eigen stijl, sfeer, pruiken, make-up en kleur vroegen.’

  Research voor de haardracht en make-up van het Amerika van de negentiende eeuw, de periode waarin Brimstone zich afspeelt, was niet nodig; Omdat Van Nimwegen al dertig jaar in het vak zit, wist hij precies wat hij moest doen voor de film met onder meer Guy Pearce en Carice van Houten.. ‘Ik vond het veel interessanter om het beeld van toen te mixen met een hedendaags beeld, zodat er herkenning zou optreden bij de kijkers. Het beeld moet passen bij de gevoelens die het script oproept. En het moet natuurlijk ook altijd passen bij datgene waar de acteur of actrice zich prettig bij voelt.’

 8. Tv-rechten Lord Of The Rings naar Amazon

  Amazon heeft de televisierechten van The Lord of the Rings gekocht. Daarmee heeft de internetgigant concurrenten HBO en Netflix afgetroefd, die eveneens met Tolkien Estate in gesprek waren over een tv-serie gebaseerd op de populaire fantasyreeks van schrijver J.R.R. Tolkien en Peter Jacksons verfilmingen.

  Amazon zou een bedrag van ruim 215 miljoen euro hebben betaald om een aantal seizoenen van The Lord Of The Rings te mogen maken. Er kunnen eventueel nog spin-offs bij komen. Het gaat hierbij puur om de wereldwijde rechten; de kosten voor de ontwikkeling, productie en acteurs komen daar nog bovenop.

  De serie zal enkel te zien zijn door abonnees van Amazon Prime. Volgens het Amerikaanse mediablad Variety zou Amazon met The Lord Of The Rings het succes willen evenaren van HBO's Game of Thrones, waarvan volgend jaar het allerlaatste seizoen wordt uitgezonden.

  Amazon heeft laten weten dat de serie ‘nieuwe verhaallijnen zal verkennen die voorafgaan aan The Fellowship of the Ring’. Dat doet vermoeden dat er aspecten in de reeks zullen voorkomen uit Tolkiens The Hobbit, dat zich afspeelt vóór The Lord of the Rings-trilogie. Wanneer de reeks verschijnt, wie hem zal regisseren en wie de hoofdrollen vertolken, is nog niet bekend. Over de geruchten dat een aantal bekende personages uit de ringtrilogie en de bijbehorende films niet in de tv-versie zullen mogen verschijnen, heeft Amazon verder geen mededelingen gedaan.

  De filmtriologie van The Lord of the Rings geldt nog altijd als een van de grootste bioscoopsuccessen. Samen brachten de films The Fellowship of the Ring, The Two Towers en The Return of The King een slordige 2,5 miljard euro op en werden met liefst zeventien Oscars onderscheiden.

 9. Rijksmuseum wint prijs voor catalogus

  Het Rijksmuseum heeft vrijdag de prijs gewonnen van Fotografie Catalogus van het Jaar, die sinds 2012 wordt uitgereikt door de Amerikaanse fotoboekenuitgever Aperture Foundation en de Franse fotobeurs Paris Photo. Er waren tien boeken genomineerd.

  Het museum kreeg de prijs toegekend voor New Realities: Photography in the 19th Century, de catalogus die door conservatoren Mattie Boom en Hans Rooseboom werd gemaakt bij de gelijknamige tentoonstelling deze zomer in het Rijksmuseum. Er werden toen driehonderd foto’s uit de eigen collectie getoond, die laten zien hoe gevarieerd de fotografie was direct na haar uitvinding in 1839. De catalogus is vormgegeven door boekenontwerpster Irma Boom.

  Het is de derde keer dit jaar dat een Nederlands fotoboek een prijs wint. In mei won fotograaf Dana Lixenberg de Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2017 voor haar fotoboek Imperial Courts. Daarin legde zij gedurende lange tijd de bewoners van de Imperial Courts vast, een woningbouwproject met sociale woningen in de wijk Watts, in Los Angeles. De buurt is zwaar getroffen door de eeuwige strijd tussen straatbendes.

  Henk Wildschut won in juli de prijs voor het beste fotoboek op het fotofestival in het Zuid-Franse Arles. Zijn boek, Ville de Calais, dat hij samen met vormgever Robin Uleman in eigen beheer heeft uitgegeven, laat de opkomst en ondergang te zien van het migrantenkamp nabij Calais.

  Het boek van Wildschut was ook genomineerd voor Fotoboek van het Jaar van Aperture en Paris Photo, maar won niet. Die prijs ging naar de Indiase fotografe Dayanita Singh voor Museum Bhavan. De prijs voor Eerste Fotoboek, het beste debuut van een fotograaf, werd gewonnen door de Fransman Mathieu Asselin voor Monsanto: A Photographic Investigation. Aan deze prijs is een geldbedrag verbonden: 10 duizend euro. De winnaars van Fotoboek van het Jaar en Fotografie Catalogus van het Jaar krijgen alleen een oorkonde.

  De vijfkoppige jury reikte vrijdag ook een eervolle vermelding uit voor La Grieta (The Crack), van de Spanjaarden Carlos Spottorno en Guillermo Abril. Hun boek verhaalt over wat er aan de grenzen van de Europese Unie gebeurt. (Michiel Kruijt)

 10. Vervalste Malevitsj ontdekt

  Een schilderij van de Russische kunstenaar Kazimir Malevitsj (1878-1935) van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen blijkt een vervalsing te zijn. Dat heeft het museum in Düsseldorf vrijdag bekend gemaakt.

  De kunstinstelling had het werk, Zwarte rechthoek, rood vierkant, in 2014 geschonken gekregen van een privéverzamelaar. Toen was al besloten onderzoek naar het 83 bij 58 centimeter grote schilderij in te stellen, omdat Malevitsj vaker is vervalst. Nu is gebleken dat het werk, dat uit 1915 zou stammen, vermoedelijk tussen 1970 en 1975 is gemaakt.

  Meer dan 40 tekeningen uit de schenking worden nog onderzocht op echtheid.