Campert is weer terug, 'nu ja, zo af en toe een gedicht of een stukje zoals dit'
©

Campert is weer terug, 'nu ja, zo af en toe een gedicht of een stukje zoals dit'

Begin maart liet Remco Campert weten dat hij stopte met zijn vaste column in de Volkskrant; hij was te moe om nog te schrijven. Gelukkig houdt hij zich niet aan zijn mededeling. Columns maakt hij niet meer, korte notities nog wel, die we op onregelmatige basis in katern Sir Edmund afdrukken.

Om te beginnen met schrijven schrijf ik een eerste zin. Dat heb ik dus zojuist gedaan. Het vak vereist dat er een tweede zin komt. Die heb ik dus ook zojuist geschreven. Behalve luiheid is er geen reden om met schrijven op te houden. De vraag is: waarom zou je beginnen met schrijven? Het antwoord is dat je op de lagere school ooit schrijven hebt geleerd. Het kunstschrijven heb je er natuurlijk niet geleerd. Dat kwam als een geschenk uit de hemel naar je toe. Er zijn gewone schaatsers en kunstschaatsers. De laatsten zijn geen betere, maar andere mensen. Menschen.

Als ik doorschrijf heb ik na verloop van tijd een boek. Een roman in mijn geval. Ik ben nu oud en zal niet meer doorschrijven. Nu ja, zo af en toe een gedicht of een stukje zoals dit.


Een ode aan Campert

Decennialang kleurde Remco Campert met zijn columns de Volkskrant. Eerder deze maan werd bekend dat hij stopt met schrijven, 88 jaar oud. Een ode aan een groot columnist (+) door Bert Wagendorp.

'Poëzie hoeft niet altijd over je eigen innerlijke wereld te gaan'
In zijn nieuwe dichtbundel Open ogen toont Remco Campert (88) zich directer en geëngageerder dan ooit. Hij kon ook niet anders. 'Ik wil het nú zeggen, voor ik weg ben.' (+)