Boekenweekblog - Gratis in de trein met het Boekenweekgeschenk

De Boekenweek draait dit jaar om verleiding en verboden vruchten. Volg hier al het groot en klein nieuws uit de wereld van schrijvers en boeken, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Gratis in de trein

  Tienduizenden mensen maken vandaag weer gebruik van de mogelijkheid een dagje gratis te reizen met de trein op vertoon van hun Boekenweekgeschenk. Het is de zestiende keer dat de Boekenweek, dit jaar in het teken van verboden vruchten, op deze manier wordt afgesloten. Herman Koch, die dit jaar het geschenk heeft geschreven, reist ook mee.

  Koch leest onder meer op een aantal trajecten voor uit Makkelijk leven. Het boek vertelt over een gevierd schrijver van zelfhulpboeken, die een gelukkig leven leidt met zijn vrouw en twee volwassen zonen. Als zijn schoondochter op een feestje vertelt dat ze door zijn zoon wordt geslagen, moet hij opeens alles op alles zetten om zijn eigen problemen de baas te worden.

  Boekenredacteur Arjan Peters van de Volkskrant las het Boekenweekgeschenk en kwam tot de conclusie dat er 'niet één mooie zin is te vinden' in Makkelijk leven van Herman Koch. Maar dat is niet bedoeld als kritiek. Lees de volledige recensie van Arjan Peters hier.

  Het is zowel met de papieren versie als met het e-book van het Boekenweekgeschenk mogelijk te reizen. Het vervoersbewijs is geldig voor de tweede klas. Dit geldt niet alleen bij de NS, maar ook in alle treinen van Arriva, Connexxion, Breng en Syntus. Thalys doet niet mee, en bij Intercity Direct en ICE is een toeslagkaartje nodig.

  Op het boek Makkelijk leven, dat afgelopen week gratis verkrijgbaar was in de boekhandels bij besteding van 12,50 euro of meer aan Nederlandstalige boeken, staat een barcode. Met die barcode kunnen reizigers indien nodig de poortjes op stations openen. Vorig jaar maakten zo'n 250 duizend mensen van de gelegenheid gebruik om gratis met de trein te reizen.

 2. Homoboekhandel Amsterdam failliet

  De laatste homoboekhandel van Amsterdam gaat binnenkort dicht. Roze boekhandel Vrolijk is door de rechtbank van Amsterdam failliet verklaard. Het reddingsplan waar eigenaar Leendert Rietveld maandenlang zijn hoop op had gevestigd is mislukt.

  Vrolijk blijft op last van de curator nog even open om de huidige voorraad boeken te kunnen verkopen. Maar daarna valt definitief het doek voor de homoboekhandel die in 1984 in een kelder aan de Voetboogstraat voor het eerst de deuren opende. Sinds half december krijgt Vrolijk al geen boeken meer van het Centraal Boekenhuis, waardoor de schappen in de winkel leger en leger zijn geraakt.

  Vier jaar geleden ging Vrolijk ook al failliet, maar toen wist eigenaar Rietveld na een ingrijpende verbouwing de homoboekhandel nog nieuw leven in te blazen. De homoboekhandel kreeg een koffiehoek en de boekenplank met porno verdween uit de winkel. Toch werd Vrolijk, sinds 1989 gevestigd aan de Amsterdamse Paleisstraat, nooit meer het instituut in de homoscene dat het vroeger ooit was.

  Debet aan de verminderde populariteit van Vrolijk zijn vooral de teruglopende boekverkopen als gevolg van internet en jongeren die steeds minder specifieke homoliteratuur lezen. Ook de afnemende aantrekkingskracht onder homo’s van Amsterdam – ooit de Gay Capital of Europe – heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat de roze boekhandel steeds minder toeloop kreeg.

  Een spaarzaam hoogtepunt voor Vrolijk vond vorig jaar plaats. Oud-politicus en schrijver Coos Huijsen, in 1976 de eerste openlijk homoseksuele parlementariër ter wereld, presenteerde er zijn memoires Homo politicus. Het bleek niet genoeg om Vrolijk eenzelfde noodlot te besparen dat eerder Intermale in Amsterdam trof.

  Ook deze bekende homoboekhandel in de Spuistraat moest in 2011 na bijna dertig jaar noodgedwongen de deuren sluiten. Volgens de eigenaren had de homo-emancipatie de roze boekhandel uiteindelijk de das omgedaan. Vrijwel alle gaygerichte boeken kunnen ook elders worden gekocht.

  Iñaki Oñorbe Genovesi

 3. Kluun-tram rijdt door Amsterdam

  Vier weken lang rijdt een knalrode Kluuntram door het centrum van Amsterdam. Een promostunt om aandacht te vragen voor Kluuns nieuwste boek DJ. ‘Volgens mij is het de eerste roman waarvoor een hele tram bekleed is’, aldus de schrijver van onder meer Komt een vrouw bij de dokter en De weduwnaar tegen Omroep Brabant.

  ‘Er heeft nog niemand onder gelegen, maar dat is een kwestie van tijd. Ik heb wel nog een recensent uit het verleden, die ik hoop dat ie een keer oversteekt’, grapte Kluun. 'Ik weet niet of de bestuurders daar in meegaan, maar ze zijn wel zo gebrieft.’

  DJ gaat over een Nederlandse dj die op de toppen van zijn roem in een achtbaan belandt. ‘Het is geen wet dat een boek over de leegte ook een leeg boek moet opleveren. DJ is dat wel geworden’, aldus Volkskrant-boekenredacteur Arjan Peters in zijn recensie.

 4. Virtual reality-lezing Bert Wagendorp

  Dubbelinterview Bert Wagendorp en Bas Heijne: columnisten in roerige tijden

  Volkskrant-columnist Bert Wagendorp schreef een roman over een columnist die worstelt met zijn rol in de veranderende journalistiek. Een tweegesprek met NRC-collega Bas Heijne. 'Ik denk echt dat jij gaat stoppen.'

  Lezingen tijden de Boekenweek. Dan gaat het vaak om een schrijver of schrijfster in een bibliotheek, literair café of ergens in een knus zaaltje. Volkskrant-columnist en schrijver Bert Wagendorp doet het anders; hij houdt vandaag tussen 13.30 en 14.30 uur een virtual reality-lezing die voor patiënten in negen Nederlandse ziekenhuizen tegelijk te zien is.

  Wagendorp leest voor uit zijn nieuwe roman Masser Brock, over waarheid, waan en werkelijkheid en de ondergang van een traditionele dagbladjournalist.

  Patiënten in onder meer het UMC Utrecht, Martini ziekenhuis en het Groene Hart ziekenhuis kunnen met een VR-bril en via een livestream de lezing 'van dichtbij' meemaken. Met een 360 graden-camera in de VR-bril kan de patiënt kiezen waar hij of zij precies naar kijkt. De livestream is te bekijken via een speciale app, de VR-iendje App. Volgens uitgever Atlas Contact gaat het om een 'wereldprimeur'.

 5. Schrijvers ook in actie voor Giro 555

  Boekenweek of niet ook schrijvers zetten de schouders eronder voor Giro 555 om geld op te halen voor de slachtoffers van de hongersnood in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Jemen en Somalië. Ze schenken de opbrengst van een of meerdere eigen boeken aan Giro 555 en dagen daarbij hun collega-auteurs uit om ook in actie te komen.

  Zo ook bijvoorbeeld schrijfster Anne Eekhout die de opbrengst van vijf gesigneerde exemplaren van haar laatste roman Op een nacht doneert aan Giro 555. ‘Als alle vijf de boeken zijn verkocht, kan één gezin weer twee maanden eten’, aldus Eekhout op haar actiepagina. Hierbij daagt ze ook medeschrijvers uit om in actie te komen voor Giro 555: Ineke R Riem, Hanna Bervoets, Inge van der Krabben, Eva Meijer en Suzanne Buis.

  Eekhout debuteerde drie jaar geleden met Dogma, dat van de Volkskrant vier sterren kreeg. 'Treffender had Eekhout niet kunnen zijn. Een puike debuutroman', schreef destijds recensent Daniëlle Serdijn. Eekhout behoort tot een hele lichting geprezen jonge schrijvers die de Schrijversvakschool bezocht.

  En daar hebben ze naar eigen zeggen veel baat bij gehad, zo blijkt uit het verhaal over ‘de kweekvijver’ van Volkskrant-redacteur Haro Kraak.

 6. Nederlandse boeken in Turkije

  De verhoudingen tussen Nederland en Turkije zijn sinds het weekeinde van 11 en 12 maart op scherp gezet. U weet wel, vanwege de Nederlandse weigering aan Turkse ministers om hier campagne te voeren voor het Turks referendum op 16 april. Toch lijkt de ergste ruzie alweer voorbij en bij het Nederlands consulaat-generaal in Istanbul wordt alweer vrolijk getwitterd.

  Zo wordt de Turken verteld dat nu de Boekenweek bezig is in Nederland. Maar ook dat er zeker 279 Nederlandse boektitels in het Turks zijn vertaald. Neem Minoes van Annie M.G. Schmidt, in het Turks uitgegeven als Kedi Kiz Minus. Of De Vriendschap van Connie Palmen, Arkadaslik in de Turkse vertaling.

  En wie zich afvraagt of Turks Fruit van Jan Wolkers ook een Turkse versie heeft gekregen? Jazeker, deze klassieker van de Nederlandse literatuur ligt onder de titel Türk Lokumu in de Turkse boekhandels.

 7. Essay Connie Palmen op nummer 1

  Mooier kan de Boekenweek voor Connie Palmen niet worden. Eerst kreeg de schrijfster de eer om het Boekenweekessay 2017 te schrijven. Nu blijkt Palmens De zonde van de vrouw het best verkochte boek van Nederland. Palmen prijkt met haar essay over de levens van Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith op de eerste plaats van de CPNB Bestseller 60.

  Palmen onttroont David van Reybrouck en Mohamed Bachiri. Hun boek Jihad van liefde bezet deze week de tweede plaats. De top drie van de CPNB bestsellerlijst wordt compleet gemaakt door Tommy Wieringa, die met zijn nieuwe boek De dood van Murat Idrissi het tragische beschrijft van een jonge Marokkaanse migrant naar Europa.

  Het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven van Herman Koch komt niet voor in de wekelijkse Top 60 van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). De bestsellerlijst bevat alleen verkochte boeken.

 8. DWDD Boekenpanel

  In De Wereld Draait Door vanavond weer de rubriek Boek van de Maand. Het Boekenpanel, bestaande uit Manda Heddema, Brecht Russchen, Lenneke de Ruijter en Arno Koek, kiest het eigen favoriete boek en presenteert gezamenlijk één ultiem Boek van de Maand.

  Dus zitten uitgevers en schrijvers, ook nu ze het zo druk hebben met de Boekenweek, dinsdagavond vol spanning voor de buis. In De Wereld Draait Door worden in één minuut bestsellers gemaakt.

  Hoe werd het panel van boekhandelaren zo invloedrijk? En wat speelt er allemaal mee bij het maken van hun keuze? Lees hier de reconstuctie terug die Volkskrant-redacteur Haro Kraak schreef over het DWDD Boekenpanel.

  Boekensite en lezerscommunity Hebban.nl dook in vijf jaar beoordelingen door het DWDD Boekenpanel. Hieruit blijkt dat het thrillergenre er tamelijk bekaaid vanaf komt. Aan romans en non-fictie tips geen gebrek, maar slechts zeven keer tipte het panel een thriller in het populaire actualiteitenprogramma van Matthijs van Nieuwkerk. Best opmerkelijk voor het best verkopende genre van Nederland.

  Ook opvallend: van de zeven titels waren er twee van Charles den Tex (De erfgenaam en Bot). En De Officier van Robert Harris is de enige thriller die tot nu toe werd uitgeroepen tot Boek van de Maand.

 9. Fruit van Adam en Eva

  Marieke en Elise Walinga, eigenaren van Boekhandel Riemer en Walinga in Ermelo, geven een wel heel opmerkelijke invulling aan het Boekenweekthema verboden vruchten. De boekhandel, met veel klanten met een christelijke achtergrond, heeft alle mensen met de naam Adam of Eva opgeroepen tijdens de Boekenweek fruit te doneren voor de Voedselbank in Ermelo.

  Waarom fruit? Denk aan de appel. De oudste en klassiekste onder de verboden vruchten. Marieke en Elise Walinga hebben laten weten tot hun actie te zijn gekomen omdat ‘deze Boekenweek valt in een tijd waarin het belangrijk is dat wij als mensen goede keuzen maken’. Volgens de boekverkopers uit Ermelo is het de taak van ‘alle Adams en Eva’s om letterlijk het goede voorbeeld te geven’.

 10. Dichter des Vaderlands

  Ook Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin heeft zich laten inspireren door het boekenweekthema verboden vruchten. In een uitzending van VPRO Boeken droeg Perquin onderstaand gedicht voor.

  Je kunt je de dagen niet voorstellen, in zo’n hof. De dagen.
  De gang van trage kuddedieren, de leeuw altijd kalm
  naast het lam. Dof getok, schor gekakel.

  Geritsel dat maar voort bleef duren, als het stromen
  van een volkomen droge rivier. Steeds die gapende,
  eindeloze uren. Het verlangen naar elders
  beving ons, nam zienderogen toe.

  Latere mensen spraken graag over God, zijn hof
  als snijvlak van ruimte en onbegrensde tijd.
  Maar voor ons was hij vooral begrenzing,
  gebodsbord, overheid.

  Wij staarden almaar voor ons uit, wij hadden geen verhaal.
  Voor welke zonde was dat onze straf? Wij vroegen beleefd
  om verlichting, verbeelding. Gedichten desnoods;
  we oogstten gelach.

  Er moest een uitgang zijn. Wij lagen wakker ’s nachts en
  streepten opties weg. Een gat in de grond, een muur,
  een hek. Maar uit wat volkomen lijkt
  kom je niet meer weg.

  Uiteindelijk begrepen we het allebei: het antwoord was
  ons óók door God gewezen. We klommen omhoog,
  betaalden de slang. Een vooraf vastgestelde prijs.

  En eenmaal boven plukten we gretig, braken de ruggen
  en sloegen toen open: ieder woord dat we lazen
  was valluik, uittocht, paradijs.