Het roestige stadje Johnstown in Pennsylvania.
Het roestige stadje Johnstown in Pennsylvania. © AFP

Bij Bach past bier, geen whisky

Dagboek

Bethlehem, Pennsylvania, 16 mei 1931

Met Alfred Knopf ben ik hier voor het Bachfestival. Gisteren waren we vruchteloos op jacht naar bier. Toen we de hoop hadden opgegeven dat het hotelpersoneel ons zou helpen, hield ik een taxi aan. Die reed ons naar een sjofel een-dollar-per-dag hotel in de buurt achter het treinstation.

Zijn bier bleek van excellente kwaliteit en hij tapte ons vijf glazen voor 65 cent, met een sandwich ham erbij

Toen we er aanklopten opende de barman de deur op een kier en keek ons wantrouwend aan. 'Wat willen jullie?', vroeg hij. 'We willen bier.' 'Wie zijn jullie?', vroeg hij. 'Twee arme muzikanten.' 'Waar vandaan?', vroeg hij. 'New York', zei ik. Hij leek het nog steeds niet te vertrouwen, dus hield ik de partituur van de Mis in b-klein omhoog.

Kennelijk herkende hij die, want hij deed meteen de deur open en liet ons binnen. Zijn bier bleek van excellente kwaliteit en hij tapte ons vijf glazen voor 65 cent, met een sandwich ham erbij. Er zat een plaatselijke politicus in de bar met wie we in gesprek raakten. Zodra hij hoorde dat we bevriend zijn met John M. Hemphill werd hij bijzonder vriendelijk en zelfs vertrouwelijk en hij stak een uitvoerig verhaal af over de lokale politiek.

Het spijt me dat we dit lokaal zo laat hebben ontdekt. Hadden we het gisterenavond al ontdekt, dan hadden we al bierdrinkend wat aangename uren kunnen doorbrengen. Nu moesten we genoegen nemen met whiskycocktails op onze hotelkamer.

Whisky gaat niet samen met Bach. Zijn muziek vraagt om stevig bier.

H.L. Mencken (1880-1956), Amerikaans journalist.
Uit: The Diary of H.L. Mencken. A. Knopf, 1989.