Donderdag gaan de betrokkenen weer om de tafel.
Donderdag gaan de betrokkenen weer om de tafel. © ANP

Zaanse 'Gülenschool' nog niet verzoend met ophitsende ouders

Basisschool De Roos en vier ouders van deze 'Gülenschool' in Zaandam hebben zich nog niet met elkaar verzoend. De Roos spande vorige week een kort geding aan, omdat de Turks-Nederlandse ouders andere ouders zouden hebben opgehitst. In Whatsapp-groepen werd de school een school van 'terroristen' en 'landverraders' genoemd. Circa 150 van 400 leerlingen werden uitgeschreven.

De rechter maande de partijen vrijdag om nog eens om de tafel te gaan. Dat leidde dinsdag niet tot een oplossing. Het gesprek zal donderdag worden voortgezet.

Een andere vermeende Gülenschool overweegt eveneens juridische stappen. De Witte Tulp in Amsterdam stelde zes ouders per brief aansprakelijk voor 'smaad, laster en bedreigingen', aldus bestuursvoorzitter Tuncay Catak. 

De ouders zouden lijsten hebben opgesteld van kinderen die zich zouden willen uitschrijven

De ouders zouden lijsten hebben opgesteld van kinderen die zich zouden willen uitschrijven. 'Sommige ouders wilden hun kind niet van school halen', aldus Catak. 'Zij worden nu bedreigd door een van de commissieleden. Dat gebeurt via Whatsapp, door de telefoon of ze worden in de wijk aangesproken.'

Ook zou een van de Amsterdamse ouders een Whatsapp-groep zijn gestart met de naam 'Alles voor het vaderland'. Volgens Catak zijn daar lukraak ouders aan toegevoegd. 'Mensen die eruit wilden, zijn uitgemaakt voor landverraders.'