Een man en vrouw zijn in landgraaf onderweg naar het onderzoek. 21.500 mannen zijn of worden opgeroepen dna af te staan.
Een man en vrouw zijn in landgraaf onderweg naar het onderzoek. 21.500 mannen zijn of worden opgeroepen dna af te staan. © Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Zaak Nicky Verstappen is grootste dna-onderzoek ooit in Nederland. Zo werkt zo'n verwantschapsonderzoek

Dna-verwantschapsonderzoek is toegestaan sinds april 2012. In dat jaar vond meteen het eerste onderzoek plaats in de zoektocht naar de verkrachter en moordenaar van het 16-jarige Friese meisje Marianne Vaatstra. In een straal van 5 kilometer rond de plaats delict in een weiland bij Veenklooster werden 8.000 mannen gevraagd wangslijm af te staan.

Dat resulteerde in een match: Jasper S., een 45-jarige melkveehouder die op 2,5 kilometer van de plaats delict woonde en vrijwillig aan het dna-verwantschap had meegedaan, liep tegen de lamp.

Het tweede dna-verwantschapsonderzoek dat werd gehouden, had vorig jaar eveneens succes. Dat gebeurde in de vorm waarvoor het middel sinds 2012 wettelijk is mogelijk gemaakt: de dader via het dna van een verwant opsporen.