Wilders onderweg naar verkenner Schippers.
Wilders onderweg naar verkenner Schippers. © ANP

Wilders wil 'werken aan herstel van vertrouwen', VVD en CDA blijven PVV uitsluiten

PVV-leider Geert Wilders is bereid om te 'werken aan het herstellen van het vertrouwen' met VVD en CDA. Dat zei hij vanmorgen na een kort gesprek met formatieverkenner Edith Schippers. Rutte en Buma hebben echter al aan Schippers laten weten niet met de PVV te willen regeren.

PVV-leider Wilders vindt dat zijn partij - dankzij vijf zetels winst de tweede partij van het land - een plek verdient aan de onderhandelingstafel. VVD en CDA hebben de PVV echter uitgesloten voor regeringsdeelname. Toch ontving verkenner Schippers de PVV'er vandaag voor de tweede maal in de Stadhouderskamer.

Na een kwartier was het gesprek alweer voorbij. Wilders ontliep daarna aanvankelijk de pers, maar gaf even later toch een verklaring. De PVV'er zei maandag na zijn eerste gesprek met Schippers dat hij wil regeren met VVD, CDA, SGP, 50Plus en Forum voor Democratie. Vandaag herhaalde hij die wens tegenover Schippers. Zij zou daarop met Rutte en Buma hebben gebeld. Die lieten nogmaals weten een samenwerking met de PVV niet te zien zitten.

Brug overgegaan

Wilders noemt die opstelling van VVD en CDA 'arrogant' en 'ondemocratisch'. Hij bevestigde tegen de pers dat hij bereid is onder premier Rutte plaats te nemen in een coalitie, al had hij dat eerder uitgesloten. 'Wij zijn die brug toch overgegaan', zei hij daarover.

VVD en CDA sloten Wilders in de campagne al uit en houden daaraan vast. 'Nu niet, nooit niet', had Rutte rechtstreeks tegen Wilders gezegd in het een-op-eendebat bij EenVandaag.

Morgen ontmoeten de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks elkaar voor een gezamenlijk gesprek met verkenner Schippers. Zij sprak de partijleiders gisteren al afzonderlijk, maar was daarna nog niet geheel overtuigd van de kansen van deze coalitie. Morgen zal moeten blijken of de fractieleiders bereid zijn een serieuze poging in deze combinatie te ondernemen.

GroenLinks-voorman Klaver heeft in een mail aan zijn partijleden benadrukt dat zijn inzet in de onderhandelingen hoog blijft: 'Uiteraard blijven wij ons inzetten voor onze idealen: het halen van de klimaatdoelen van Parijs, het aanpakken van ongelijkheid en een humaan vluchtelingenbeleid. Daar doen we geen greintje aan af.' Hij noemt de combinatie met VVD, CDA en D66 een 'coalitie tussen uitersten': 'De VVD helemaal rechts en wij op de groenlinkse flank.' Hij is desondanks bereid een serieuze poging te doen. 'Want verandering is ons menens.'

Wat doet een demissionair kabinet?
Rutte als Kamerlid die premier Rutte aan de tand voelt? Het kan in demissionair kabinet. Zolang de formatie duurt controleren de bewindslieden van het demissionaire kabinet Rutte II zichzelf.

GroenLinks of ChristenUnie?
Het beoogde 'motorblok' van Rutte III moet beslissen of onderhandelen met GroenLinks zin heeft. De formatie van een kabinet-Rutte III dreigt nu vooral uit te lopen op een wedstrijdje armdrukken tussen Pechtold aan de ene kant en Mark Rutte en Sybrand Buma aan de andere kant.

Majeure aderlating
De gedoodverfde opvolger van Rutte kondigde haar vertrek aan. Een profiel van Edith Schippers.

Formatiewensen
Maandag spraken de 13 gekozen partijen in een marathonsessie met verkenner Schippers. Van middenkabinet tot 'christelijk progressief', alle formatiewensen op een rij.

Drie varianten
Welke kant gaat het derde kabinet van Mark Rutte op? Dit zijn de mogelijkheden voor Rutte III.