Waarom islamofobie wel degelijk racistisch is

Moslims wordt hun individualiteit afgenomen

Kritiek op moslims kan ook racisme zijn. Zeker nu moslims als groep apart worden gezet, constateert Martijn de Koning.

De bejegening van islam en moslims kan toch nooit racisme zijn? Kritisch meestal. Beledigend, vooruit. Discriminatie in het ergste geval. Maar racisme? Nee. Want islam en moslims zijn geen 'ras'. Islam is een levensovertuiging, een keuze, geen aangeboren eigenschap.

Het is een vaak gehoorde, maar ook een misplaatste redenering. Het gaat bij racisme niet om wat een groep is, maar om hoe deze bejegend wordt. Het gaat om hoe een specifieke groep mensen tot een onacceptabele en inferieure Ander wordt gemaakt.

Volg en lees meer over:

Reacties (26)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • TakaTakata -
  @robertmollers: de islam heeft wel degelijk een verlichte periode gekend. Van 800-1100 bloeide de wetenschap in Arabische landen, kaliefen bevorderden wetenschap. Geleerden uit de hele wereld, Grieken, Indiërs, Arabieren, Joden, allemaal leverden ze hun bijdragen. Algebra, algoritme, de Arabische cijfers die wij nu nog steeds gebruiken (veel handiger dan de Romeinse) en de introductie van de nul, allemaal uit die periode. De geschriften van Al Ghazali veroorzaakten een omslag: wetenschap was tegen de leer van Allah en haram. De moslims hebben zichzelf en de wereld daarmee enorm benadeeld.
 • Graduz -
  Erg dat je maar moet hopen dat die tweedeling van de Ruiter niet gebaseerd is op een denkfout.. De feiten liegen er niet om.
 • mcouzijn -
  The bottom line is: islam mag worden gekritiseerd zoals elke ideologie (en daaronder: religie) mag worden gekritiseerd. Vanuit welk gezichtspunt dan ook, inclusief het (overheersend seculiere) westerse gezichtspunt. Dat geldt voor het (al of niet neo-) liberalisme, christendom, socialisme, communisme, kapitalisme, boedhisme. Elke ideologie mag de maat worden genomen op grond van 'eigen' waarden, ook westerse, seculiere, individu-gerichte waarden. Een kritische bejegening verdfient geen verwerping op 'racistische' gronden. Fascisten, christenen, liberalen of moslims zijn géén ras, De Koning!
 • robertmollers -
  De Islam heeft nooit - in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Christendom - een lange periode van verlichting gehad. Een grote groep Moslims gelooft dat de Koran het woord van Allah is, zonder enige twijfel. De Islam wordt dan ook heel anders beleefd dan het Christendom. Evolutie - hoeveel bewijs daar ook voor is - wordt afgewezen. Ieder woord in de Koran is waar, symboliek is uit den boze. Daarbij worden niet gelovigen agressief afgewezen, net als democratie. Nee, niet alle Moslims denken zo, maar is deze mening racistisch? Wie beledig ik met deze woorden? Welke kleur heeft een religie?
 • E.d. Verschoor -
  in veel minder woorden: islam is racistisch door het inferieur maken van alle andere godsdiensten/ideologieën. en zo nodig met geweld dit kracht bijzettend.
 • maria quist -
  ... etnocentrisme moet uiteraard zijn: te ver doorgevoerd etnorelativisme.
 • Graduz -
  Ook in landen als Iran en Saoedi-Arabië (vrijdags) wordt de individualiteit afgenomen: koppen vallen niet er toevallig ¿uit de lucht¿. Net als bij het Koppensnellen: het werd in diverse (collectivistische?) culturen wereldwijd - tot zelfs in Europa - toegepast. Over waarom kun je kissebissen, maar het zal samenhangen met wat men geloofde. Die cultuur staat wel haaks op `onze¿ rechtsstaat. Als ik nu in plaats van de `geracialiseerden¿, koppensneller(s) invul, werpt dat - tenzij je het als uiting van een gelijkwaardige/betere cultuur ziet - toch een ander licht op Martijns opvattingen.
 • l.pockling&upcmail.nl -
  Ik heb mezelf vaak afgevraagd hoe je in staat bent een splinter te zien in andermans oog als je zelf een balk in of voor je eigen ogen hebt. Reme, kun je hier uitkomst bieden?
 • ReMe -
  De meeste reaguurders hieronder vinden natuurlijk dat in andere landen wordt gediscrimineerd, maar (h)erkennen niet dat ook veel Nederlanders er een handje van weg hebben. Iets van wijzen naar splinter bij anderen, maar geen oog hebben voor de eigen balk...?
 • davido -
  Dan is elke opmerking racistisch en beledigend. Wat een mega onzin zeg. Kritiek op de islam is zelfs zeer verrijkend voor de moslim. Het debat van de verlichting, de socratische methodiek om tot de waarheid te komen. Wat een slecht artikel zeg, belegen en achterhaald, meer filosofie lezen.