Op het wedkantoor Sportech in Den Haag. Woensdag sluit het na 35 jaar.
Op het wedkantoor Sportech in Den Haag. Woensdag sluit het na 35 jaar. © Guus Dubbelman / de Volkskrant.

Volkskrant Ochtend: Asielmigranten vinden lastiger baan dan in jaren 90 | Zijn snelfietspaden de kosten waard?

Het belangrijkste nieuws van dinsdag 16 april

Goedemorgen. Asielmigranten vinden veel lastiger een baan dan in de jaren negentig. En als ze een baan vinden, is dat meestal in de horeca. Opvallend is dat Afghanen beduidend sneller aan werk komen dan andere herkomstgroepen. Verder in de Volkskrant Ochtend: het snelfietspad is duurzaam, gezond én filevrij - maar wegen de kosten wel op tegen deze baten?

Terwijl u sliep

Asielmigranten vinden lastiger werk dan in jaren negentig, na 2,5 jaar heeft 11 procent betaald werk
Asielmigranten vinden veel lastiger een baan dan in de jaren negentig. Als ze een baan vinden, is dat meestal in de horeca. Kunnen ze meteen Nederlands oefenen. Lees hier de reportage van Anneke Stoffelen. (+)

Europese ministers van Buitenlandse Zaken: wapens hebben gesproken, nu weer tijd voor diplomatie en dialoog
Europa wil het conflict met Rusland niet verder op de spits drijven na de raketaanval van dit weekeinde op Syrische doelen. Het volgt niet meteen het voorbeeld van de Amerikanen, die nieuwe economische sancties tegen Moskou hebben aangekondigd vanwege de Russische steun aan het Syrische regime. Lees hier het hele artikel. (+)

May ging zonder parlementaire toestemming over op luchtaanval: nu moet ze zich verantwoorden
Het kwam een beetje als mosterd na de maaltijd, maar het Britse parlement heeft maandag zijn steun uitgesproken voor de luchtaanval op Syrië. Wel kreeg premier Theresa May, vooral van Labour-parlementariërs, het vriendelijke verzoek om voortaan eerst toestemming te vragen aan de volksvertegenwoordiging. Lees hier het hele artikel. (+)

Trouw: NAM wil af van verantwoordelijkheid gevolgen gaswinning in Groningen
De NAM wil minder verantwoordelijkheid voor de gevolgen van gaswinning in Groningen. Volgens dagblad Trouw wil het bedrijf daarom dat de voorstellen van minister Wiebes voor de nieuwe Mijnbouw- en Gaswet worden aangepast.

Vandaag in het nieuws

Alexander Nix, de voormalige baas van Cambridge Analytica moet voor het Britse parlement verschijnen. De Japanse premier Abe overlegt vandaag met de Amerikaanse president over diens aanstaande top met Kim Jong-un. En gebruikt Schiphol de Zwanenburgbaan te vaak? De rechtbank doet uitspraak.

Aanraders van de redactie

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Laatste wedkantoren voor paardenraces gaan dicht: gokkers raken hun 'lopie' kwijt
Het gokwezen is in Nederland nooit van veel betekenis geweest, maar er waren tot en met vandaag toch nog zeven wedkantoren. Woensdag sluiten die hun deuren. Alweer iets dat ten prooi valt aan de onlinewereld. Lees hier het hele artikel. (+)

Het snelfietspad is duurzaam, gezond én filevrij - maar wegen de kosten wel op tegen deze baten?
Honderden kilometers aan snelfietspaden kent Nederland al. Ze bieden forensen een duurzaam, gezond en filevrij alternatief. Ze zijn veilig en comfortabel, want je hebt bijna altijd voorrang en er zijn geen verkeerslichten. Ondanks grote ambities blijven veel plannen voor snelfietspaden vaak steken in de verkenningsfase. Wegen de kosten wel op tegen de baten?

Waarom slaan verpakkingsvrije winkels niet aan? 
Terwijl in België en Duitsland verpakkingsvrije winkels floreren, houdt in Nederland één groene winkelier met hangen en wurgen het hoofd boven water. Een prachtinitiatief, maar het mag niet te veel kosten.'(+). Lees hier het hele artikel. (+)

Hoe een gemeente de mensen gelukkig probeert te maken met een gelukscoördinator
De bomen botten hier eerder uit dan elders. Een waas van bloesem kleurt het land. Het is te koud nog voor asperges, maar misschien heb ik geluk. Lees hier de verslaggeverscolumn van Toine Heijmans. (+)

'Ik vind arme landen leuker dan rijke'
Portret van een kind in zijn slaapkamer. Dit ben ik: Hendrik Rijna (11) .

Gehaaide manipulatie is binnen ieders handbereik gekomen, zelfs Dotan kan het
De singer-songwriter Dotan Harpenau, artiestennaam Dotan, heeft met behulp van een trollenlegertje op de sociale media jarenlang hard gewerkt aan zijn imago. De trollen - nepaccounts - brachten fijn en soms ontroerend nieuws over Dotan naar buiten, dat Dotan en zijn muziek in een positief daglicht stelde, schrijft Bert Wagendorp. (+)