Patiënte voert tuchtzaak tegen haar therapeut, die haar lang allerlei werkzaamheden heeft laten doen voor VALK. Beloningen waren er enkel in een broefje, speldje en mindfullnesskussentje.
Patiënte voert tuchtzaak tegen haar therapeut, die haar lang allerlei werkzaamheden heeft laten doen voor VALK. Beloningen waren er enkel in een broefje, speldje en mindfullnesskussentje. © Linelle Deunk

Vliegangstpatiënte spant tuchtzaak aan tegen therapeut

De KLM en Universiteit Leiden zijn in verlegenheid gebracht door beschuldigingen aan het adres van de directeur van hun vliegangst-instituut Valk. Een patiënte heeft een tuchtzaak tegen hem aangespannen. De man, die ook psychotherapeut is, maakte volgens de patiënte jarenlang ernstig misbruik van zijn positie.

Het volledige interview

Het interview met Marjo, de patiënte die vindt dat de vliegangstexpert van Nederland haar vertrouwen heeft misbruikt. 'Ik zag in hem een soort vaderfiguur.'

De tuchtzaak wordt vandaag behandeld in Den Haag. De directeur wil volgens advocaat Mieke de Die niet reageren, maar zegt in zijn verweer dat de vrouw zich aan hem opdrong.

Het gaat om Lucas van G., psychotherapeut, klinisch psycholoog, piloot en directeur bij Valk. Van G. profileerde zich de afgelopen jaren vele malen als vliegangst-deskundige in de media. Hij promoveerde  op vliegangst en schreef boeken over angst- en stressmanagement.

Vliegangst-instituut Valk is een samenwerkingsverband tussen Universiteit Leiden en KLM. Het is een bekend instituut in de vliegerswereld. Bestuursvoorzitter Carel Stolker van de Universiteit Leiden  zit in het stichtingsbestuur, evenals Harm Kreulen, directeur van KLM Nederland. Het instituut behandelt zo'n 600 mensen per jaar.

De 43-jarige vrouw, die vandaag haar verhaal vertelt in de Volkskrant, vroeg na een vliegangsttraining aan Van G. of ze bij hem onder behandeling kon komen voor andere psychische problemen. Hij stemde toe.

Misbruik van overwicht

De behandeling duurde vijf jaar, met onderbrekingen. In die tijd liet Van G. de patiënte, die een journalistieke achtergrond heeft, ook voor Valk werken als pr-medewerkster. Dat blijkt uit tientallen e-mails in bezit van de Volkskrant.

Volgens de vrouw, bijgestaan door advocaat Geertjan van Oosten, maakte de psychotherapeut misbruik van zijn overwicht en positie als hulpverlener door haar dit jarenlang grotendeels vrijwillig te laten doen. In totaal schat ze voor een ton te hebben gewerkt. Opvallend is dat de vrouw juist in de therapie aankaartte dat ze het moeilijk vond om veel geld te vragen voor haar werk.

Succesvolle pr-acties

Ik was doodsbang om hem kwijt te raken. Eigenlijk was ik altijd lyrisch over hem. Lucas dit, Lucas dat. Alles wat hij zei, nam ik aan

In de beroepscode voor psychologen staat dat een psycholoog geen misbruik mag maken van het overwicht dat voortvloeit uit zijn positie en dat hij het vermengen van verschillende rollen moet vermijden. Ook moet hij nalaten zijn zakelijke belangen oneigenlijk te bevorderen.

De vrouw initieerde vele succesvolle pr-acties voor Valk. Omdat ze onder indruk was van de psychotherapeut, wilde ze steeds harder voor hem werken. 'Ik was doodsbang om hem kwijt te raken. Eigenlijk was ik altijd lyrisch over hem. Lucas dit, Lucas dat. Alles wat hij zei, nam ik aan. Pas achteraf zie ik dat ik daarin doorschoot.'

Achteraf verwijt ze hem dat hij haar tijdens de therapie afhankelijk van hem heeft gemaakt, door een grote rol te spelen in haar persoonlijke en zakelijke leven. Hierdoor durfde ze nauwelijks om  geld te vragen.

'Groet en kus'

Ik ben heel geleidelijk in een patroon gezogen

Volgens de patiënte liet de psychotherapeut tijdens de behandeling alle rollen door elkaar lopen: in sessies sprak hij niet alleen over haar klachten, maar ook over pr-werk, zakelijke- en gezondheidsproblemen. Ook zou hij privéproblemen met haar hebben besproken. Daarvan raakte ze in de war. Uit mails blijkt dat hij haar bij hem thuis uitnodigde. Een van de mails sluit hij af met: 'Groet en kus.'

Uit het verweer Van G. in de tuchtzaak blijkt dat hij 'terugkijkend heel goed inziet dat therapie en zakelijke activiteiten voor Valk door elkaar zijn gaan lopen en dat dit niet zo had moeten gebeuren.' Hij had die rollen 'veel duidelijker moeten scheiden.' Hij merkte dat hij 'heel geleidelijk in een patroon is gezogen'. Hij zegt dat hij haar 'nimmer persoonlijk heeft benaderd en gunsten of diensten van haar heeft gevraagd'. Volgens hem was ze niet te stuiten in haar enthousiasme en heeft hij haar 'keer op keer afgeremd.'

De KLM en Universiteit Leiden willen niet reageren.

Lees hier het interview