De Erasmus Universiteit in Rotterdam
De Erasmus Universiteit in Rotterdam © ANP

Streep door proefschrift na plagiaat

De promovenda die vorig jaar juni werd berispt vanwege plagiaat is gevraagd afstand te doen van haar doctorsgraad. Haar proefschrift wordt verwijderd uit de universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar de vrouw promoveerde.

Dat laat de universiteit dinsdag weten. De vrouw is er niet in geslaagd alsnog wetenschappelijk verantwoord werk te leveren. Ze heeft het plagiaat wel verwijderd, maar het werk voldoet niet. Het is voor zover bekend niet eerder gebeurd dat een universiteit een doctorstitel wil schrappen. Als de vrouw hier niet zelf aan meewerkt, is het echter maar de vraag of de universiteit dit kan afdwingen. 'Dat is juridisch vrijwel onmogelijk', aldus een woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten VSNU.

Vorig jaar bleef het bij een berisping omdat uit het proefschrift niet blijkt 'dat het om plagiaat gaat met de intentie deze overgenomen teksten tot eigen teksten te maken'. De vrouw promoveerde in oktober 2013, maar er kwam een melding dat er onvolkomenheden in haar proefschrift zaten. Het bleef toen bij een berisping: als de promovenda de teksten opnieuw zou schrijven en een juiste bronvermelding zou hanteren was er verder 'niks aan de hand geweest'.

De begeleidende promotor heeft gefaald, stelt de universiteit. In de andere proefschriften die hij destijds begeleidde is geen plagiaat gevonden. De promotor mag geen promovendi meer begeleiden of in promotiecommissies zitten. Hij heeft de pensioenleeftijd bereikt en werkt niet meer bij de Erasmus Universiteit.