Schrale troost voor ontslagen Blokker-werknemer; arbeidsmarkt is relatief gunstig
© ANP

Schrale troost voor ontslagen Blokker-werknemer; arbeidsmarkt is relatief gunstig

Hoe miserabel de 1900 ontslagen Blokker-werknemers zich ook zullen voelen, ze kunnen een flintertje troost putten uit het economische gesternte: dat is een stuk gelukkiger dan toen hun V&D-collega's op oudejaarsdag 2015 op straat kwamen te staan.

Vlak voordat Blokker dinsdag met zijn jobstijding kwam, meldde het CBS de sterkste vacaturegroei sinds 2006. Het aantal vacatures is het eerste kwartaal van dit jaar met 13 duizend gestegen, naar 184 duizend in totaal. Sinds de vooravond van de kredietcrisis (249 duizend vacatures op het hoogtepunt) en het knappen van de internetzeepbel in 2000 (214 duizend) zaten werkgevers niet meer zo te springen om personeel.

De vacaturegroei vertaalt zich ook in het aantal banen, dat met 56 duizend fors groeide in het eerste kwartaal. Er zijn 359 duizend banen bijgekomen sinds de arbeidsmarkt in de lente van 2014 uit het dal begon te kruipen. De bloei beperkt zich niet alleen tot de grote steden of de Randstad: van Aa en Hunze tot Zundert, vrijwel overal daalt de werkloosheid.

Bloei

Deze mensen gaan echt een onzekere periode tegemoet

Martijn den Heijer van vakbond CNV

Juist in de (detail)handel bloeit de arbeidsmarkt het meest. In de afgelopen jaren door faillissementen van V&D, Schoenenreus en vele andere winkelketens geteisterde handelssector kwamen er het eerste kwartaal vierduizend vacatures bij, het meeste van alle sectoren. Met in totaal 37 duizend vacatures, een vijfde van alle Nederlandse vacatures, is de roep om personeel in geen andere bedrijfstak zo groot. En na vele magere jaren stijgt ook de winkelomzet weer, van de supermarkten tot de huishoudwinkels en de keukenboeren tot de kledingzaken.

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat een nieuwe baan voor de ontslagen Blokker-werknemers een makkie wordt. 'Deze mensen gaan echt een onzekere periode tegemoet', zegt Martijn den Heijer van vakbond CNV. Hij en FNV-collega Nico Meijer moeten Blokker wel nageven dat het beter omspringt met zijn personeel dan V&D. 'Blokker betaalt van-werk-naar-werk-begeleiding voor alle mensen die hun baan verliezen', zegt Meijer. 'Dat heeft bij eerdere ontslagrondes redelijk positief gewerkt: zeker 60 procent van het ontslagen personeel is zo aan een andere baan geholpen.'

Tekst loopt verder onder grafiek

Steun

De ontslagen Blokker-werknemers kunnen bovendien rekenen op extra steun van het door Detailhandel Nederland, CNV en FNV bestierde hulpprogramma 'Loonbaansupport Detailhandel', dat afgelopen jaren vele honderden winkelmedewerkers een nieuwe baan bezorgde.

Wel zal de klap van het ontslag harder aankomen bij de oudere werknemers van Blokker. Ook al is de arbeidsmarkt ook voor 45plussers aan de beterende hand, zij hebben het nog altijd zwaarder dan jongere collega's. 'Bij eerdere saneringen werden veelal mensen met langere en relatief dure contracten vervangen door jonge mensen met goedkope, tijdelijke contracten', zegt Meijer. 'Dat zal nu ook het geval zijn.'