Winterweer in Noord-Nederland
Winterweer in Noord-Nederland © ANP

Schaatsen mogen uit het vet: kou in aantocht, kans op sneeuw

De schaatsen kunnen uit het vet

De komende dagen wordt het kouder. Gisteren konden we nog 7 tot 10 graden op de thermometer aflezen. Vandaag ligt de temperatuur rond de normale waarde voor de tijd van het jaar: 5 graden. Het is wisselend bewolkt en verspreid over het land vallen enkele buien. In de loop van de dag trekt een storing met meer neerslag over het land. Vooral vanavond gaat de regen op steeds meer plaatsen over in sneeuw.

In een brede zone, van Zeeland via Utrecht naar het oosten van het land, kan een sneeuwdek van 5 tot 10 centimeter ontstaan. In de nacht naar vrijdag blijft de sneeuw bij minima van 0 tot 3 graden liggen. Morgen overdag zien we opnieuw wolkenpartijen met geregeld winterse buien. Vrijdag en in het weekeinde wordt het met moeite 5 graden. Landinwaarts valt waarschijnlijk ook sneeuw. Door de noordwestenwind is het guur. Het waait aan zee stormachtig.

In het weekeinde wint de koude lucht langzaam terrein. Er vallen buien, op steeds meer plaatsen hagelt of sneeuwt het. Het wordt slechts 2 tot 5 graden en in de nacht en vroege ochtend vriest het vooral landinwaarts licht.

De schaatsen kunnen uit het vet, want na het weekeinde wordt het nog kouder.