Bezoekers van een militaire tentoonstelling in Sint-Petersburg schuilen in augustus 2014 onder een BUK-raketinstallatie, een maand na de aanslag.
Bezoekers van een militaire tentoonstelling in Sint-Petersburg schuilen in augustus 2014 onder een BUK-raketinstallatie, een maand na de aanslag. © EPA

Samenwerken met de Russen: één grote desillusie

Onderzoeksrapport MH17

Wat Nederland dinsdag ook publiceert over de toedracht van de aanval op de MH17, op enig begrip van Moskou wordt allang niet meer gerekend. Een grote desillusie voor diplomaten en de onderzoekers.

De Russen zijn geïrriteerd en dat weet het kabinet maar al te goed. Het zit Moskou al maanden dwars dat westerlingen - en Nederlanders in het bijzonder - denken dat Russen op z'n minst medeverantwoordelijk zijn voor het uit de lucht schieten van passagiersvliegtuig MH17 op 17 juli vorig jaar. De diplomatieke spanning is zo hoog opgelopen, dat er in het Torentje en bij de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie alvast wordt geanticipeerd op een sterk afwijzende reactie van Moskou op het rapport dat komende dinsdag over de oorzaak van de ramp verschijnt.