Orde: helft sociale advocaten moet stoppen als bezuiniging rechtsbijstand doorgaat
© ANP

Orde: helft sociale advocaten moet stoppen als bezuiniging rechtsbijstand doorgaat

Bijna de helft van alle sociale advocaten moet stoppen met hun praktijk als de geplande bezuinigingen in de rechtsbijstand doorgaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) dat vandaag wordt gepresenteerd. 'Rechtsongelijkheid dreigt', zegt de Orde.

Sociale advocaten krijgen in Nederland een vergoeding via een puntenstelsel. Per zaak krijgt de raadsman punten. Volgens de plannen van het Kabinet moet het aantal punten dat advocaten jaarlijks aan gefinancierde rechtsbijstand mag verlenen met meer dan de helft omlaag: van 2.000 punten naar 900. 'Zo zit kan het zijn dat een advocaat 'nee' moet verkopen aan de meest kwetsbare rechtzoekenden in onze samenleving', zegt voorlichter van de NOvA, Robert Veldhoen.

45 procent van de sociale advocaten ziet geen andere optie dan de deuren te sluiten

Uit onderzoek van de Nederlandse Orde van Advocaten onder 1.589 advocaten blijkt dat na de voorgenomen bezuiniging 45 procent van de sociale advocaten geen andere optie ziet dan de deuren te sluiten. Woordvoerder Veldhoen: 'Er wordt gesuggereerd dat die advocaten er commerciële klussen bij kunnen nemen, maar zo makkelijk gaat dat niet. Een raadsman die zich volledig op vreemdelingenrecht richt, kan niet zomaar iets anders gaan doen. Dat zou ook niet goed zijn voor de kwaliteit van de rechtsbijstand.'

De NOvA vroeg advocaten ook of zij dachten alternatieve inkomsten te kunnen genereren. Daartoe zei 22 procent geen enkele mogelijkheid te zien. 59 procent zag slechts beperkt die mogelijkheid en 12 procent van de advocaten ziet wel voor zich hoe het gat op te vullen.

Het is niet voor het eerst dat de rechtsgang van kwetsbare mensen in onze samenleving wordt bemoeilijkt

NOvA woordvoerder Robert Veldhoen

Kwetsbaar

'Het is niet voor het eerst dat de rechtsgang van kwetsbare mensen in onze samenleving wordt bemoeilijkt ', aldus Veldhoen. 'Eerst waren daar de plannen voor het verhogen van het griffierecht en dan nu de rechtsbijstand. Rechtsongelijkheid dreigt door deze maatregelen. Straks kunnen minder draagkrachtige mensen hun weg naar de rechter niet meer betalen.'

Vanavond gaat de Orde van Advocaten met het kabinet in gesprek over de voorgestelde maatregelen. Daar hoopt de Nederlandse Orde van Advocaten het kabinet ervan te overtuigen de maatregelen niet door te voeren, of in ieder geval naar een andere invulling te kijken.